Cisco preveu un gran creixement de l’Internet mòbil

Compartir

Mobile World Congress 2009Un estudi de la multinacional nord-americana estima que el tràfic de dades d’Internet en mobilitat creixerà fins a multiplicar-se per 66 en els propers cinc anys.


Redacció/Nota de premsa – Cisco Systems, el principal fabricant de maquinari d’enrutament i connectivitat per a xarxes de dades, ha presentat un estudi que sota el títol "Previsió sobre Tràfic en Xarxes Mòbils per a 2008-2013" presenta un panorama molt prometedor per a les operadores, doncs preveu que entre aquest any i el 2013 el tràfic de dades d’Internet en mobilitat es multipliqui per 66.

Aquestes previsions reflecteixen la transformació que suposa la quarta generació de telefonia mòbil, 4G "Internet mòbil", que permetrà als consumidors veure vídeo d’alta qualitat en el dispositiu i accedir a una diversitat de serveis de banda ampla en el mateix aparell.

Altres conclusions de l’estudi de Cisco són:

– El tràfic mòbil mundial superarà els dos exabytes mensuals el 2013.
– El tràfic mòbil mundial de dades va arribar a un exabyte al mes en la meitat de temps emprat pel tràfic fix de dades.
– Prop del 64% del tràfic mòbil mundial serà vídeo en el 2013.
– El vídeo per mòbil augmentarà a un creixement compost del 150% entre el 2008 i el 2013.
– Els aparells mòbils amb banda ampla a velocitats majors de 3G i targes de dades o sense fils per a portàtils constituirà més del 80% del tràfic global mundial en el 2013.
– Llatinoamèrica experimentarà el creixement mòbil més fort, a un 166% de creixement compost, seguit de la regió d’Àsia-Pacífic, amb un 146%.
– Àsia-Pacífic totalitzarà una tercera part del tràfic de dades mòbils de tot el món en el 2013.

Test de velocitat global a Internet de Cisco per a iPhone i BlackBerry

Cisco GIST a l'iPhoneD’altra banda, i també en el marc del Mobile World Congress, Cisco va anunciar la creació d’una aplicació gratuïta per a mòbils: el test de velocitat global a Internet (GIST) de Cisco per a dispositius iPhone i BlackBerry. Els usuaris poden emprar aquest programa per mesurar les velocitats de les seves xarxes Wi-Fi o mòbils (segons sigui el cas), en funció del lloc i l’hora de la prova i comparar-les amb les d’altres usuaris d’iPhone i BlackBerry de tot el món. Així mateix, aquesta aplicació permet comprendre millor les tendències canviants de l’ús de dades mòbils.

L’aplicació Cisco GIST per a iPhone estableix tres intervals de qualitat per tal que cada usuari conegui les possibilitats que ofereix la seva velocitat de connexió en cada moment: qualitat web, de 150 a 449 Kbps; qualitat de so, de 450 a 749 Kbps; i qualitat de vídeo, a més de 750 Kbps. Fins avui, segons l’ús de GIST iPhone de Cisco de més de 42.000 usuaris de 60 països, la velocitat mitjana Wi-Fi mundial és de 1.153 Kbps i la velocitat de telèfon mòbil mitjana mundial és de 475 Kbps. (La velocitat ve definida no només per la rapidesa d’accés, sinó per la disponibilitat de la xarxa en tot el recorregut).

La versió beta de Cisco GIST per a BlackBerry ja està disponible. L’estudi "Previsió sobre Tràfic en Xarxes Mòbils per a 2008-2013", dut a terme per la mateixa companyia, també es pot descarregar de manera gratuïta des del seu lloc web.

Guillem Alsina