Citrix mostra p

Compartir

Unes fotografies fetes en un acte organitzat a Austràlia per la companyia nord-americana, mostren l’execució de l’escriptori de Windows en un iPhone.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Citrix és una empresa dedicada al programari i molt coneguda en ambients professionals pels seus productes d’accés remot que faciliten l’execució d’aplicacions a través de màquines diferents de manera transparent per a l’usuari. En la seva cartera de productes s’hi ofereixen programes bàsicament per a Windows, però també aplicacions que permeten l’execució remota de programari de Windows des de desktops Unix.

Si a això li afegim el gran èxit que estan tenint tant l’iPhone com l’iPod Touch, tenim que l’interès de poder arribar a les aplicacions d’escriptori des dels dispositius mòbils d’Apple s’ha disparat. A més, altres factors convergeixen per fomentar aquest interès, començant per la disponibilitat de connexió per WiFi que presenten els dos dispositius i acabant per l’enfocament cada cop més accentuat que Apple li està donant a l’iPhone cap al segment corporatiu. Bona mostra d’això últim és la inclusió de correu electrònic push mitjançant un servei propi anomenat MobileMe, la compatibilitat amb servidors Exchange i el programari per a connexió a xarxes privades virtuals Cisco.

A tot això, a més, li hem d’afegir l’interès que ha despertat l’iPhone entre les grans empreses de programari corporatiu. És el cas de SAP, que ha estat desenvolupant una aplicació per connectar-se als seus sistemes des del telèfon de la companyia de Cupertino.

Per tot el que hem esmentat fins ara, no és estrany que Citrix s’hagi interessat per llançar productes destinats als dispositius d’Apple. I donada la seva especialització, tampoc ens ha d’estranyar que aquests es venguin com la forma d’executar Windows en un iPhone, malgrat que l’afirmació no és del tot certa.

ZDNet Austràlia ha publicat recentment una sèrie d’imatges d’un acte celebrat per Citrix a Melbourne (la companyia té la seva seu a Florida, Estats Units) en les que es pot veure una pantalla gegant en la que corre una demo d’un programa que permet connectar-se des de l’iPhone a un servidor d’aplicacions Windows, i treballar amb l’escriptori del sistema operatiu de Microsoft com si tinguéssim aquest instal·lat en el nostre telèfon.

Realment, el que fa l’aplicació de Citrix és una connexió tipus escriptori remot, tal i com ho fan també altres aplicacions com VNC. Això fa que tota la potència de càlcul necessària per treballar amb les aplicacions surti de la màquina remota, i l’únic que vegem en el dispositiu que emprem per connectar-nos sigui una captura de pantalla del servidor.

Potser sembli un tema intranscendent, però una cosa destacable del programari de Citrix, almenys pel que sembla veure’s en les fotografies publicades per ZDNet, és que adapta la resolució de pantalla a l’iPhone, amb el que veure l’escriptori del Windows no ens suposarà fer un esforç visual.

Guillem Alsina