Com es distribueixen les infeccions de virus informàtics al món?

Compartir

SeguretatAlguns dels principals productors de malware com Rússia o la Xina són també els països més afectats per l’acció dels virus. Sorprèn el quart lloc d’Espanya i el cinquè d’Argentina, el què podria indicar que els usuaris d’aquests països són descurats amb la seguretat dels seus ordinadors.

Redacció – Els Estats Units només es troben en una molt digna novena posició d’aquest rànquing malgrat ser un dels principals països d’origen del malware que es distribueix per tot el món. L’estudi ha estat dut a terme per Panda Security a partir dels resultats d’aquells internautes que han emprat el seu servei gratuït en línia d’anàlisi Panda ActiveScan.

Aquest servei consisteix en un antivirus que s’instal·la com a control ActiveX i s’executa a través del navegador web Internet Explorer en el moment, no deixant cap mòdul resident instal·lat. El seu ús millora si s’executa en un sistema Windows que ha estat arrencat en mode a prova de fallades amb suport per a xarxa.

És també per aquest origen que es pot suposar que els resultats de l’estudi estan un xic “inflats”, ja que aquest tipus d’eines són emprades habitualment com a remei secundari per aquells internautes que sospiten que el seu ordinador pot estar infectat, o bé per tècnics informàtics com a part de la neteja d’una màquina, pel què d’entrada un alt percentatge del seu ús correspon a sistemes que presenten símptomes clars d’infecció. Amb això es pot pressuposar que un alt percentatge d’usos correspondrà a ordinadors efectivament infectats.

La llista de països amb més màquines afectades per malware (virus, troians, espies,…) està encapçalada per Taiwan (69,10% de màquines infectades) seguida per la Federació Russa (67,99%) i la República Popular Xinesa (61,97%). D’aquests tres països, el segon i el tercer consten també en les primeres posicions dels llocs en què es produeix i distribueix més quantitat de malware, amb el que una conclusió ràpida és que aquesta mena de programari és distribuït en primer lloc de forma domèstica, per la qual cosa als virii russos i xinesos no sembla importar-los gaire que siguin els seus mateixos conciutadans els que pateixin les conseqüències de les seves accions.

Aquests nombres també ens donen una altra conclusió, i és que la seguretat dels equips dels usuaris en aquests països deixa molt a desitjar.

Una dada contradiu aquesta estadística: els Estats Units, també un dels principals orígens del malware, consta “només” en una molt digna novena posició amb un 58,25% dels seus equips infectats, fet que indicaria que o bé el malware creat allà es dirigeix cap a altres països, o bé que la seguretat és més gran.

Un altre aspecte a destacar és que l’Estat Espanyol i Argentina es troben en quart i cinquè lloc de la llista dels més infectats, amb un 61,69% i un 61,52% respectivament. No constant entre els principals orígens del malware, aquesta dada ens dóna a entendre que la seguretat en ambdós casos és descurada per part dels seus internautes.

Una altra conclusió ràpida que podem treure de l’informe, i veient que la mitjana d’equips infectats per país s’acosta al 60% i que ha augmentat en un 15% durant el darrer mes, és que el malware s’està fent cada dia més perillós, i que no són pocs els ordinadors connectats a Internet infectats amb algun tipus de programa maliciós, ja sigui un virus, un troià o alguna variant d’aquests.

El principal objectiu dels creadors de malware és, actualment, aconseguir dades sensibles dels usuaris com ara noms i contrasenyes dels serveis online, i números de compte bancari. L’ús de l’anomenada enginyeria social, amb missatges que semblen provenir d’entitats bancàries o organitzacions governamentals, és una de les tàctiques més emprades actualment per robar aquestes dades, juntament amb l’ús de keyloggers, programes espia que emmagatzemen totes les tecles que anem prement.

Per protegir-se d’aquestes amenaces, en primer lloc cal tenir actualitzats el sistema operatiu i els programes instal·lats en el nostre ordinador. Això farà que no es puguin explotar vells forats de seguretat ja descoberts i corregits. A continuació, cal disposar del programari de seguretat i protecció necessari, com un antivirus, firewall i tot allò que puguem disposar. El sentit comú en no fer clic en els enllaços que ens puguin enviar per correu electrònic o per a no obrir fitxers adjunts en aquests missatges, és una altra de les condicions per mantenir la nostra màquina fora de perill.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)