Com evitar de manera 100% segura que ens espiïn per la webcam del nostre portàtil

Compartir

Encara que no sigui una forma tecnològica d’evitar l’espionatge, és tan efectiva que cap hacker o agència de seguretat i espionatge de cap país la pot burlar.

Tots els ordinadors portàtils, netbooks, tablets i smartphones inclouen una càmera web a la part frontal de l’aparell, amb la qual podem realitzar videoconferència o les ja famoses autofotos anomenades ‘selfies’. Tanmateix, aquesta també és una eina que pot ser emprada per a espiar.

Alguns informes filtrats apunten a campanyes d’espionatge massiu realitzades per part de serveis d’intel·ligència com la NSA nord-americana, que aprofiten la presència d’aquestes càmeres per activar-les remotament i sense alertar-ne els posseïdors dels dispositius (per exemple, sense encendre el llum d’alerta que moltes d’elles inclouen) i amb això poder gravar els seus moviments.

També han anat sorgint periòdicament històries sobre xantatgistes que han arribat a gravar a parelles fent l’amor ja que s’havien deixat el portàtil connectat davant del llit i, amb això, els han extorsionat.

Davant d’aquesta allau d’informació, hom es pregunta quina és la millor manera de protegir la seva intimitat; disposar d’un sistema operatiu segur i una sèrie de programes de seguretat (tallafocs, antivirus,…) correctament configurats i sempre actualitzats, ben segur. Dur a terme una sèrie de bones pràctiques, indubtable. Però, ens porta això a la seguretat màxima?

Si parlem de les gravacions que es realitzen a partir de la càmera web, hi ha un mètode encara més segur, podríem dir que invulnerable per molt bo que sigui el hacker que aconsegueixi penetrar en els nostres sistemes: tapar l’objectiu de la càmera.

Pot semblar obvi, que cau pel seu propi pes, però és d’aquestes mesures tan simples, que a més d’un li passen inadvertides.

Es pot fer de mil maneres diferents, però com és probable que en un moment o altre volguem emprar la càmera web per dur a terme una videoconerencia, seria pràctic que la manera de tapar el seu objectiu no deixés marques a posteriori.

Un paper envoltat de celo podria ser una solució. Qualsevol tipus d’adhesiu directament sobre l’objectiu és desaconsellable, ja que en ser tret deixa marques i brutícia sobre la lent de la càmera, de manera que la imatge perdrà qualitat.

Una bona idea és un sticker i, de fet, l’Electronic Frontier Foundation (EFF) en ven uns amb el seu logo, concebuts i fabricats amb la missió de tapar l’objectiu de la càmera i poder-los retirar quan sigui necessari sense que quedi cap residu al vidre.

Un mètode analògic però que, sens dubte, no podrà ser vulnerat per cap hacker a distància, per bo que aquest sigui…

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: