Com reconvertir el nostre netbook en un modern Chromebook

Compartir

Si hi ha compatibilitat amb el maquinari, és possible convertir el nostre antic netbook en un modern Chromebook amb una sèrie de passes molt senzilles.

El sistema operatiu de Google basat en el concepte “l’ordinador és La Xarxa” encunyat per Sun i que, per tant, prescindeix d’aplicacions natives instal·lades en local en benefici d’apps en línia executades remotament a través d’un navegador web, va guanyant enters a cada dia que passa.

El nombre de Chromebooks disponibles va a l’alça, i a dia d’avui poques són les grans marques que no disposen d’una màquina que empra el Chrome OS, ja sigui portàtil o sobretaula.

També molts són encara els posseïdors d’un netbook, un d’aquells ultraportàtils que tan de moda van estar fa uns anys, i que ara es veuen relegats per les tauletes tàctils i el concepte de l’ultrabook, més potent pel que fa a maquinari.

En molts d’aquests ordinadors, encara un Windows XP governant-los, un sistema operatiu que ja fa temps que s’ha quedat antiquat, però que no el substitueixen per un Windows 7 o 8 perquè les llicències costen diners i no anirien tan desafogats com caldria en aquestes màquines.

I un Linux? Podria ser una bona aposta, però potser no es necessita un sistema tan complet en un netbook que sovint només ens servirà per connectar-nos a Internet, pel que amb un navegador en tindrem ben bé prou.

Tornant enrere, Chrome OS es converteix en una possibilitat factible com a sistema operatiu ideal per convertir un vell netbook en un modern Chromebook amb el qual reaprofitar una màquina poc potent mercès a un browser modern.

I és que el secret rau en què Chrome OS només ha de fer funcionar el navegador Chrome com a aplicació “pesada”, ja que en ser la resta de les apps en línia, la majoria del pes de l’execució recau en el servidor.

Una mostra de com pot quedar l'escriptori un cop finalitzat el procés d'instal·lació

Una mostra de com pot quedar l’escriptori un cop finalitzat el procés d’instal·lació

L’ordinador local ha de gastar uns pocs recursos en mantenir cadascuna de les pestanyes que tinguem obertes, i poca cosa més.

Ara bé, Google esquiva explícitament la possibilitat d’instal·lar de manera fàcil el Chrome OS en una màquina qualsevol, portant-nos amb això a l’adquisició, si o si, d’un Chromebook nou, el que no vol pas dir que sigui impossible instal·lar-lo, si no que senzillament és una tasca més manual i que requerirà de més temps.

En primer lloc, ens hem de fer amb les eines necessàries i, abans que res, el que ens cal és una imatge del Chrome OS.

Google proporciona el codi font del sistema operatiu Chromium (en el qual al seu torn es basa Chrome OS), per tal que cada desenvolupador i usuari se’l descarregui i compili per a fer-lo servir, una tasca no sempre senzilla especialment per a aquells usuaris més neòfits. No podem trobar una solució més senzilla?

Com que ja hi ha gent que se’l descarrega, el compila i el prova, no ens serà difícil trobar imatges ja precompilades i preparades per ser gravades en una clau USB per després instal·lar-lo.

Un dels magatzems en línia des d’on descarregar-se aquestes imatges té l’explícit nom de Chromium OS Builds, i hi podem trobar tres carpetes diferents: daily (compilacions diàries), weekly (setmanals, realitzades el diumenge) i special, aquestes darreres amb reconeixement de maquinari específic o per algun altre motiu.

El més recomanable és anar a la carpeta daily, ja que així (i tractant-se d’un sistema operatiu en certa mesura experimental) estarem a l’últim crit quan ens el descarreguem per a instal·lar-lo.

Configurant el nostre nou Chromebook: quin mapa de teclat tenim?

Configurant el nostre nou Chromebook: quin mapa de teclat tenim?

Dins d’aquesta carpeta ens trobarem amb un reguitzell d’arxius el nom dels quals pot començar de tres maneres diferents: Camd64OS per a aquelles imatges compilades per a arquitectures x64, ja siguin d’Intel o AMD; Cx86OS per a aquells processadors x86 de 32 bits (aquesta serà la imatge que escollirem en el cas de voler convertir un netbook); i, finalment, CARMOS per als equips amb processador ARM, quelcom que rarament podrem tenir en el nostre arsenal de gàdgets.

També haurem de diferenciar, entre el rang d’imatges triades, les més recents per data de publicació. D’aquestes sempre n’hi ha dues, una d’acabada en .vdi.7z i una altra d’acabada en .img.7z . Haurem de triar aquesta darrera, ja que la primera es refereix a una imatge per executar el sistema virtualitzat, la qual cosa no ens interessarà.

Un cop descarregada, ens caldrà descomprimir-la amb el programa 7Zip o equivalent.

A partir d’aquí necessitarem volcar-la a una clau USB per poder arrencar l’ordinador amb ella. Aquest procés dependrà del sistema operatiu que tinguem instal·lat en la màquina des de la qual estiguem treballant:

Windows

Haurem d’emprar una aplicació com ara Win32 Image Writer per tal de gravar la imatge. El seu funcionament és molt senzilla, ja que es basa en entorn gràfic.

Mac OS X

Obrirem una línia de comandes i, des del directori on hi tinguem la imatge, amb el pendrive connectat al nostre Mac, escriurem en primer lloc la instrucció mount, que ens llistarà com estan muntades les unitats de disc, i identificarem la clau USB.

Posem que aquesta és disk1s1 (això pot canviar). Llavors, i en la mateixa línia de comandes, escriurem:

sudo diskutil umountdisk disk1s1

I, tot seguit:

sudo dd if=ChromeOS.img of=/dev/disk1 bs=4m

Per cert que m’he trobat que amb Mac OS X, la grabació de la clau USB era més lenta que en els altres sistemes operatius.

GNU/Linux

dd if=ChromeOS.img of=/dev/sdX bs=4M

És possible que en les dues darreres plataformes (en ser ambdues UNIX) ens demani la contrassenya d’administrador per poder realitzar la grabació, o que haguem d’obrir una shell amb permisos de root.

Personalment, us puc dir que el mètode més senzill és emprant el Windows, que amb Linux m’ha donat alguns problemes i, a vegades, la clau no s’ha creat correctament, i que amb Mac OS m’ha funcionat sempre però és força lent.

Altres magatzems d’imatges de ChromeOS són Chromium OS Builds by Hexxeh i Download Chromium OS. Personalment us puc dir que he provat una imatge d’Hexxeh i m’ha anat molt bé, tot i que ara fa temps que no les actualitza.

Instal·lar el sistema en el nostre ordinador

Un cop acabat tot aquest procés, què tenim a les nostres mans? Tindrem una clau USB d’arrencada que, si la connectem al nostre ordinador i re-arranquem la màquina configurada per a què carregui el primer sistema operatiu des del dispositiu USB, ens presentarà un sistema operatiu “de prova”, el qual haurem de configurar cada vegada que el vulguem emprar.

El que volem, però, és que aquest sistema estigui instal·lat en el disc dur, i que ja el tinguem configurat de manera que quan hi tornem a accedir, ens ho trobem tot tal i com ho havíem deixat. Això ens ho haurem de treballar una mica més.

I abans de començar haurem de tenir en compte que el procés d’instal·lació de Chromium OS és “tonto”, és a dir, no ens preguntarà per particions o per si volem conservar o eliminar el contingut actual del disc dur. Senzillament arrasarà amb tot i s’hi posarà ell.

Per tant, haurem d’estar ben segurs d’haver fet còpia de seguretat del que tenim en el nostre ordinador on hi instal·larem aquesta plataforma, i que no passa res si ens carreguem a les braves tot el que hi ha en el disc dur.

Si hem arribat fins aquest punt havent contestat afirmativament les preguntes anteriors, ja podem donar un pas més endavant: arriba el moment d’arrencar amb la clau USB que acabem de crear, configurar el sistema i, un cop dins d’aquest, prémer la combinació de tecles Ctrl, Alt i T ([Ctrl]+[Alt]+[T]).

Invocant la crosh, la shell dins del navegador de Chrome OS

Invocant la crosh, la shell dins del navegador de Chrome OS

Això ens obrirà una línia de comandes de diagnòstic, l’anomenat “crosh shell” en la qual tan sols hi hem d’escriure la paraula shell per tenir accés a una línia de comandes més completa en la qual, i per començar el procés d’instal·lació, només hi haurem de teclejar la següent comanda:

/usr/sbin/chromeos-install

Invocant la shell des de la crosh

Invocant la shell des de la crosh

A partir d’aquest punt comença el procés d’instal·lació amb unes advertències i demanant-nos una contrassenya que pot ser “facepunch” o “password”, segons la compilació que opteu per fer servir. La durada serà d’uns 10 minuts, de forma automàtica i, com he dit abans, “arrasant” tot el que hi havia abans al disc dur.

Inici del procés d'instal·lació; entrem la contrassenya

Inici del procés d’instal·lació; entrem la contrassenya

En ple procés d'instal·lació

En ple procés d’instal·lació

El procés és senzill, però la compatibilitat de maquinari del Chrome OS no és, ni de bon tros, tan universal com en altres sistemes operatius, així que si la clau USB ni tan sols us arranca en el vostre ordinador, no us n’estranyeu gaire.

Acabat d'instal·lar, ara ja podem reiniciar

Acabat d’instal·lar, ara ja podem reiniciar

El nostre nou sistema arrencant

El nostre nou sistema arrencant

Us preguem que, si proveu aquestes instruccions, ens mantingueu informats de si us en sortiu o dels problemes que teniu.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: