Com ser? Android?

Compartir

Capacitat multitàctil i enfocament per a tots els perfils d’usuari, els trets més destacables de la plataforma oberta de telefonia mòbil promoguda per Google.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Molt esperaven les primeres demostracions públiques d’Android, la plataforma oberta de telefonia mòbil basada en GNU/Linux i promoguda per Google que compta amb socis tan importants com HTC, NTT DoCoMo, Motorola, Samsung, Intel, Broadcom o Telefónica, i aquestes no han defraudat.

La Google I/O de San Francisco, l’encontre per a desenvolupadors que organitza la companyia*, semblava el marc adequat per mostrar un avanç del que serà Android quan surti al mercat dins de pocs mesos.

Multitàctil, naturalment

En qualsevol producte de programari que s’anunciï en el futur per a telefonia mòbil, se li va suposarà la capacitat multitàctil com una funcionalitat més. I és que l’empremta que l’iPhone ha deixat a la societat tecnològica actual és molt profunda, i tots els fabricants de maquinari i programari per a aquest sector estan buscant seguir l’estela de la companyia de Cupertino.

A OSNews.com, lloc web en anglès dedicat a l’actualitat tecnològica, llegim que per a alguns observadors, l’ús de la tecnologia multitàctil que fa Android és fins i tot més intuïtiu i versàtil que el realitzat per Apple. Pot ser que Google tingui entre les seves mans tot un “iPhone-killer”**?

Un navegador web a l’alçada

El browser inclòs en el sistema operatiu està basat en WebKit, el mateix paquet de codi obert en el que es basa el Safari d’Apple, fins avui el navegador web per a dispositius mòbils més reconegut entre els especialistes i el públic en general.

Probablement, igualar o superar al browser d’Apple sigui a dia d’avui el principal repte per a qualsevol plataforma de programari per a telèfons mòbils.

Uns mapes espectaculars

Una altra de les aplicacions incloses és la de mapes, quelcom que també s’està convertint en imprescindible per a qualsevol terminal de telefonia modern que vulgui presumir de ser-ho. A aquesta, Google li afegeix un complement que té moltes possibilitats de convertir-se en la “piece de resistance” dels terminals que utilitzin Android: Google Street View.

Aquesta aplicació dóna la possibilitat de veure imatges del carrer que seleccionem i poder moure’ns-hi com en un entorn de realitat virtual tipus Second Life, gràcies a les fotografies de 360 graus realitzades per Google i empreses contractades per aquesta o internautes que les envien al servei.

A més, si el telèfon disposa d’un dispositiu com els acceleròmetres inclosos a l’iPhone, amb tan sols girar el telèfon es canviarà la vista del carrer que estiguem veient en el Google Street View.

I molt més!

Una cosa que ha cridat l’atenció és la forma de desbloquejar el terminal: aprofitant la interfície multitàctil, en comptes de tenir una balda a l’estil iPhone o usar una combinació de tecles com en els altres terminals, aquells basats en Android disposaran d’una mena de joc en el qual hauran d’unir cubs d’una forma concreta. Fins i tot aquí s’ha aprofitat la interfície multitàctil dels dispositius.

La possibilitat de tenir múltiples escriptoris, típica en qualsevol sistema Linux de sobretaula, també és present en aquesta plataforma per a mòbils, quelcom que serà molt benvingut pels més “techies” i els informàtics, i que suposem també entre els usuaris finals però no abans que hagin descobert massivament aquesta funcionalitat i s’hagin acostumat al seu ús.

Android no és un sistema operatiu per a professionals, sinó per a tota mena d’usuaris. Això es nota en una interfície molt polida, amb icones molt acurades i un apartat multimèdia que també s’ha treballat molt.

Novament fent ús de la interfície multitàctil, l’accés a cadascun dels escriptoris es realitza mitjançant la manipulació de la pantalla amb els dits.

Tot el sistema és altament personalitzable per a les preferències i opcions de fabricants i operadores.

La iniciativa de Google d’ensenyar precisament ara a Android sembla arribada en un moment molt oportú, doncs després de no haver-lo mostrat en el passat Mobile World Congress de Barcelona, l’interès per aquesta plataforma havia decaigut entre el públic. Els llocs de notícies especialitzats en noves tecnologies l’estan tornant a posar en primera línia informativa aquests dies, tornant a obrir la gana als consumidors d’aquesta manera.

Per als desenvolupadors també hi ha hagut anuncis: Google està estudiant la implantació d’un repositori centralitzat per vendre i posar a disposició dels usuaris tota mena d’aplicacions, una cosa com ara l’App Store que Apple va crear per a l’iPhone.

Més informació:

Comunitat Android

* Com a curiositat, l’esdeveniment es du a terme en el Moscone Center, un pavelló de convencions que també allotja la MacWorld Expo, en la qual Apple acostuma a presentar les seves novetats per a l’any en curs.

** En anglès, un terme seguit de “-killer” s’utilitza en el món dels negocis per referir-se a un producte o servei produït per una companyia que no és la líder de mercat en aquest segment concret per a, precisament, desbancar a la líder.

Guillem Alsina