Combat de smartwatches: I’m Watch vs. Pebble

Compartir

Ja fa uns mesos que estan disponibles al mercat uns aparells amb aparença de rellotge però amb moltes funcionalitats afegides, que popularment coneixem com a smartwatches (literalment, rellotges intel·ligents). En aquest article en comparem dos, amb enfocaments i públic objectiu diametralment oposats.

A l'esquerra el Pebble, i davant seu l'I'm Watch

A l’esquerra el Pebble, i davant seu l’I’m Watch

Article del nostre col·laborador Lluís Llimargas.

No sé si el mot ‘smartwatch’ és encertat o no, doncs en realitat la funció de rellotge és una de les tantes que ofereixen aquests aparells. Més aviat hauriem de parlar ‘d’extensions de mòbil’, o de ‘segona pantalla’, doncs els veritables avantatges d’aquests aparells s’obtenen funcionant connectats de manera inalàmbrica amb un telèfon intel·ligent o smartwatch.

Hem volgut provar un parell de models, escollint dos dels models amb més temps al mercat: l’I’m Watch i el Pebble, ambdòs amb filosofies i enfocaments diferents per aproximar-se a la mateixa funcionalitat, a la part alta de funcionalitats i potència un, i a la part baixa l’altre, però convergint al mig per satisfer les necessitats de públic diferent.

I’m Watch

Des del moment en què accedim a la web d’aquest smartwatch, ens envolta una sensació de barreja entre disseny italià (cosa que és certa, i no se n’està de vendre-ho així el fabricant, que de fet és del país de la bota) i estètica Apple.

Comencem per l’estètica. L’aparell és atractiu: caixa d’alumini quadrada amb vores arrodonides, i una enorme corretja de silicona de colors a escollir. Realment és un aparell per a lluïr i us garanteixo que quedarà ben visible, doncs la caixa ampla i gruixuda combinada amb una corretja igual d’ampla taparan amb generositat el vostre canell. No és gaire més pesant que qualsevol rellotge de d’acer i de diàmetre generós, pero deu n’hi do el que es fa notar.

La pantalla és tàctil, TFT color de 1,5 polzades i prou bona resolució. La navegació es realitza per icones i desplaçament tàctil, i els usuaris amb dits gruixuts no patirem per haver de prémer amb precisió sobre les icones grans o petites que trobarem a les diferents aplicacions. Disposa d’un únic botó lateral que només s’utilitza per a la opció de tornar enrere.

Un punt clau a favor de l’I’m Watch: micròfon i altaveu incorporats ofereixen una experiència molt innovadora i potent als usuaris, doncs permeten atendre i realitzar trucades sense haver d’utilitzar el mòbil, només apropant-nos a l’aparell podem tenir una conversa amb bona qualitat de so.

L’ús també és molt innovador, doncs no estem davant una extensió del mòbil, sino que el substitueix en alguns casos: xarxes socials, informació de notícies i borsa, correu, SMS,… són accessibles directament des de l’I’m Watch via connexió al mòbil per Bluetooth.

Si acostumeu a treure el mòbil per llegir missatges, contestar o fer trucades des dels contactes, us sorprendreu canviant d’hàbits per fer-ho des del mateix I’m Watch.

Funciona amb iOS, Android i Blackberry. Vé de fàbrica amb força aplicacions, gairebé totes comunes amb altres smartwatches, totes funcionals i estèticament acurades. Disposa d’un market amb unes desenes d’aplicacions per a personalitzar el vostre I’m Watch o afegir funcionalitats, la majoria de pagament.

Però aquest aparell té un punt feble important que heu de conèixer si voleu fer-vos amb un exemplar: la durada de la bateria és ridículament curta, al voltant d’unes 7 hores. I menys si en sou usuaris intensius. Segons l’ús que en feu, possiblement l’I’m Watch es quedi sense bateria abans que el mòbil al qual està enllaçat.

El preu és el segon punt feble de l’I’m Watch: costa entre 349 i 699 euros, i queda situat com el més car del mercat.

Finalment, i com a tercer problema, podem esmentar la corretja: si, és vistosa (n’hi ha en color negre que és més discreta), però es fa incòmoda. Feta en plàstic, no s’adapta a la forma del canell, i al cap d’unes hores se’ns farà molesta i l’estarem recol·locant així que puguem. Si optem per canviar-la, no és d’una mida estàndard (35 mil·límetres) pel que podrem trobar poques corretges que li vagin bé i no en totes les rellotgeries.

Pebble

Ens trobem d’avant d’un smartwatch que difereix de l’anterior en molts aspectes.

D’entrada canvia el seu origen: no és un producte pensat per una empresa, sinó per una colla de nois amb empenta que va començar batent tots els rècords de micromecenatge a travès de la plataforma Kickstarter, i treballant en el seu smartwatch abans que o fessin també les empreses tecnològiques de primer ordre (entoma aquesta, Apple).

Els primers posseïdors d’un Pebble hem gaudit del seguiment d’aquests nois en la seva aventura de desenvolupar el seu somni: des del disseny, les dificultats de la producció, la comunicació amb els seus seguidors i els enviaments dels Pebble per tot el món. Ara es pot adquirir a travès de la seva web.

La caixa és de plàstic lleuger, a escollir en una gama de cinc colors, no massa ampla ni gruixuda. Corretja estàndar de 22mm que permet ésser canviada pel mateix usuari i personalitzada amb corretges d’altres orígens.

La pantalla, sense pretensions, és de tinta electrònica: no necessita retroil·luminació pero és monocroma i no tàctil. El Pebble disposa de 4 botons repartits pels laterals per a interactuar i moure’s pels menús.

Ni altaveus ni micròfons: aquest smartwatch no està pensat per substituïr el mòbil sinó per complementar-lo, essent una segona pantalla i permet fer algunes accions bàsiques com gestionar el reproductor musical i rebre notificacions de les apps que tingueu actives, avisant mitjançant vibració.

Es connecta a iOS o Android mitjançant Bluetooth. Des del mateix lloc web us podeu baixar aplicacions, fons de pantalla i diferents tipus de rellotges. I si sou geeks, teniu a la vostra disposició l’SDK que us permetrà personalitzar el seu Pebble.

Lleuger, estilitzat i resistent a l’aigua, la bateria (atenció senyors de Samsung i Apple) dura realment 7 dies sense recarregar! Supera de llarg les prestacions en aquest aspecte dels seus competidors i permet que sigui realment operatiu.

I per rematar, el preu, de 120 € que el situa com el millor candidat per començar amb bon peu en el món dels rellotges intel·ligents.

En definitiva, per a mi una elecció senzilla entre el farragós I’m Watch i la seva curta bateria, i el simple, operatiu i accessible Pebble.

El vent bufa a favor dels nois de Palo Alto. Han pres la iniciativa superant en usabilitat tots els models existents, i seguirem atentament si amb el temps el Samsung Galaxy Gear és tan ben rebut com ho ha estat aquest. Una dada interessant: en la setmana de llençament del Gear, Pebble ha doblat vendes…

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Etiquetes: