Comen

Compartir

Amb unes previsions de més de 2.500 assistents i ponents de caire nacional i internacional, el congrés celebra el seu desè aniversari amb el canvi de nom d’IGC a bdigital Global Congress.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Avui ha començat a la capital del principat la trobada de referència del món tecnològic en general i d’Internet en particular, enguany amb un nou esquema però amb l’interès de sempre.

El primer foc l’ha obert Tristan Nitot, president de Mozilla Europa, que en una amena intervenció ha explicat què és i com es gestiona el projecte Mozilla, enfocant el seu discurs principalment cap al navegador web Firefox i deixant totalment de banda al lector de correu Thunderbird, al qual només ha esmentat de passada.

En el seu discurs, Nitot ha destacat especialment la llibertat d’elecció que proporciona Firefox als seus usuaris en comparació a altres productes i filosofies de distribució, apuntant clarament (tot i que sense esmentar-la) a Microsoft i el seu model de venda de programari.

Pel que fa a la versió 3 del navegador web que promou la seva organització i que d’ençà de l’escissió del projecte Thunderbird ha centrat en exclusiva la seva atenció, Nitot n’ha explicat les novetats com la major integració de la interfície d’usuari amb el sistema operatiu sobre el que funciona, la nova barra d’adreces amb la cerca de llocs visitats millorada i, especialment, el rendiment i recursos emprats. Això si, comparant en les gràfiques el navegador lliure només amb l’Internet Explorer sense esmentar dades d’altres competidors com el Safari d’Apple o l’Opera.

En el torn de precs i preguntes, un dels assistents ha dirigit una interessant qüestió al president de Mozilla: si, donada l’evolució dels navegadors i el creixent nombre d’aplicacions web, veia a aquest programari com el proper sistema operatiu. La resposta de Nitot ha estat a l’alçada: ha explicat la broma que corre entre els programadors de Mozilla, i que no és altra que dir que el sistema operatiu només és un conjunt de drivers per a permetre el funcionament del navegador web.

Durant aquests tres dies s’espera l’assistència de més de 2.500 professionals del sector TIC, que escoltaran una sèrie de ponències relatives a l’impacte que les noves tecnologies tenen en el teixit econòmic i el desenvolupament social. En total es realitzaran 5 sessions plenàries i unes altres 20 de temàtiques que tractaran per exemple sobre l’ús de programari lliure a les PIMES, la supercomputació o els continguts digitals.