Comentaris del .eu sobre la seguretat d’Internet, les adreces IPv6 i els nous gTLDs

Compartir

Unió EuropeaEl director general d’EURid (entitat que administra el domini .eu) parla sobre els canvis que està patint i ha de patir la Xarxa de xarxes a curt termini.

Nota de premsa – El Director General d’EURid, el registrador de dominis de nivell superior (TLD) .eu, Marc Van Wesemael, ha parlat obertament sobre la seguretat d’Internet, les adreces IPv6 i la futura liberalització del mercat respecte als TLDs davant del cinquè aniversari del domini .eu que es celebrarà el proper 7 d’abril.

Insistència en la seguretat en línia

Continua sent necessari perfeccionar la seguretat d’Internet” apunta Marc Van Wesemael. “EURid sempre ha intentat promoure aquest aspecte i és responsabilitat dels registres de TLDs, com nosaltres mateixos, esforçar-se per fer d’Internet un lloc més segur per a tots”.

Com un dels primers registres a implementar completament les Extensions de Seguretat del Sistema de Noms de Domini (DNSSEC) per a un TLD com .eu, EURid continua liderant la seguretat en línia. Els nous serveis i programes educatius del 2011 simplificaran l’ús de DNSSEC, que per a molts és massa complex:

  • Modernització del desplegament: un servei d’implementació i signatura DNSSEC innovador i integrat per a la comunitat de registradors acreditats del .eu pretén fomentar l’adopció del protocol. Actualment es troba en fase de prova i s’espera que s’implementi en el tercer trimestre.

  • Perfeccionar el coneixement: una sèrie de seminaris de formació complementaris a tota Europa reforçaran la confiança dels registradors a l’hora de treballar amb el protocol DNSSEC i la seva cartera de noms de domini .eu signats.

Entre altres iniciatives per fer d’Internet un lloc més segur, es troben les accions no visibles d’EURid per aturar la suplantació d’identitat. “Som els guardians del .eu, pel que comptem amb procediments eficaços per a combatre els registres de noms de domini sospitosos”, afirma Marc Van Wesemael.

El canvi a IPv6

En acostar-se el Dia Mundial de l’IPv6, que tindrà lloc el proper 8 juny del 2011, Marc Van Wesemael preveu que s’intensifiqui l’impuls de l’IPv6 .

Els titulars de noms de domini .eu sempre han pogut fer ús d’adreces IPv6 per als seus servidors de nom dedicats, ja que els sistemes de registre .eu estan habilitats amb IPv6 des del llançament del TLD en el 2006. Més recentment, el registre .eu ha iniciat els preparatius per tal d’afegir la connectivitat IPv6 als seus serveis de registre. Marc Van Wesemael indica, malgrat tot, que no tots els proveïdors compten amb solucions IPv6 que estiguin disponibles comercialment. Oferir IPv6 continua sent un important focus d’atenció per a l’EURid.

Nous participants del mercat TLD

La propera introducció d’un nombre possiblement il·limitat de noves extensions canviarà la dinàmica del mercat de noms de domini. Per exemple, Marc Van Wesemael preveu un canvi en el poder, que passarà dels registres als registradors, a més d’una davallada dels registres preventius, que podria comportar una reducció del creixement del mercat dels TLDs en el seu conjunt: “és probable que els titulars de marques dediquin el seu temps i el seu pressupost de màrqueting a entre cinc i deu noms de domini fonamentals el que podria implicar que aquells dominis de menys prestigi es quedin fora. Atès que .eu és un dels deu dominis més importants del món, estic convençut de que l’obertura del mercat no ens afectarà”.

D’altra banda, considera que la publicitat que rodeja als nous participants atraurà l’atenció positiva cap aquelles extensions més ben establertes ja existents, com per exemple el domini eu.

Indica que “no hi ha cap mena de dubte que haurem de fer front a temps difícils , però l’equip del .eu mira cap al futur amb expectatives. Tenim prou motius per creure que els propers cinc anys seran tan gratificants com els cinc anteriors”.

Sobre .eu i EURid

El domini .eu figura entre els deu dominis de nivell superior més grans del món, connectant els 500 milions de persones dels 27 països de la UE a una identitat única a Internet. S’han registrat més de tres milions de noms .eu d’ençà que el domini fos obert per al registre en el 2005. Moltes empreses, entre les quals s’hi inclouen Bridgestone, Century 21, Hyundai, el Grup MAN, Microsoft Corporation i el Grup UniCredit, utilitzen un lloc web .eu com a solució pràctica per deixar palesa la seva identitat europea.

EURid és una organització sense ànim de lucre nomenada per la Comissió Europea per a operar el domini d’alt nivell .eu . EURid treballa amb més de 850 registradors acreditats i ofereix suport en els 23 idiomes oficials de la UE. EURid té seu a Brussel·les (Bèlgica) i compta amb oficines regionals a Pisa (Itàlia), Praga (República Txeca) i Estocolm (Suècia).

Guillem Alsina