Windows 8 per a ARM podria abandonar totalment la compatibilitat cap enrere

Compartir

La dificultat d’implementar una solució compatible amb el programari existent fins ara en una altra plataforma de maquinari podria fer desistir a Microsoft.

La nova interfície de Windows 8, Metro

D’ençà que Microsoft va anunciar que la propera versió de Windows podrà córrer sobre arquitectura ARM, un dubte ha quedat per aclarir: serà aquest compatible cap enrere com fins ara?

Per a l’arquitectura x86 la resposta és fàcil, i es solucionarà amb un sí rotund, però en el cas d’ARM la cosa no està gens clara, i el que ha dit fins ara la multinacional de Redmond no ajuda en absolut a aclarir com acabarà el tema. En tractar-se d’una arquitectura totalment diferent de la x86, seria necessari algun tipus de mecanisme de programari que permetés traduir les instruccions binàries d’allò que s’ha compilat per a x86 a codi màquina de l’arquitectura ARM.

Aquesta no és una idea nova i, de fet, ja s’ha posat en pràctica en el passat amb Rosetta, el programari d’Apple que va permetre executar aplicacions compilades per a PowerPC en un Mac amb processador Intel x86, quelcom necessari per garantir la disponibilitat d’aplicacions en la plataforma d’Apple després del canvi d’arquitectura maquinari.

La dificultat de construir un programari d’aquest estil és fàcil d’entendre, malgrat que si altres ho han fet (com l’exemple d’Apple), és possible que la companyia de Redmond l’implementi. Ara bé, el dilema podria anar per altres vies: li convé?

Fer compatible el nou Windows 8 sobre ARM amb un programari d’aquesta mena podria implicar problemes de seguretat i mantenir una herència que, potser, no siga gaire desitjable. Pensem que la plataforma maquinari ARM serà la triada en els tablets, però en els escriptoris continuarem veient el domini subjugador de la x86, amb la qual cosa en aquest darrer cas, comptar amb el fons de programari existent serà positiu per a Microsoft. I en el cas dels tablets, aquests programes no estan dotats d’una interfície gràfica adaptada a l’entorn multitàctil.

És probable que les aplicacions dissenyades amb el framework Metro siguin multiplataforma, tot i que encara estan per definir molts aspectes de la futura versió de Windows, pel que finalment és possible que els desenvolupadors hagin de compilar el codi font dos cops per tal de crear dos executables, un per a ARM i un altre per a x86.

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: