Compte amb els comentaris de Digg i YouTube (entre d’altres)

Compartir

SeguridadVideoPlay, un molest adware, es distribueix als usuaris a través d’aquests populars serveis en línia, arribant a experimentar un creixement del 400% aquest passat mes de febrer.


Redacció/Agències – Segons informacions proporcionades per Panda Security, empresa espanyola productora de diverses solucions de programari de seguretat, el seu laboratori d’anàlisi víric va detectar un augment de les màquines infectades amb l’adware VideoPlay que es xifra en més del 400% només al mes de febrer. Un adware és un molest programa que, un cop infectada la màquina, presenta finestres amb publicitat a l’usuari.

Les xarxes socials i els serveis en línia de la Web 2.0 són els principals mitjans a través dels quals es propaga VideoPlay, essent les seves principals víctimes Digg i YouTube. En les dues pàgines aquest adware fou distribuït a través de comentaris a les notícies (en el cas de Digg.com) o en els vídeos (en el cas de YouTube).

Aquests comentaris feien referències a suposats vídeos pornogràfics als quals l’usuari podria arribar fent clic sobre un enllaç inclòs en el comentari. Si ho feia, l’usuari era redirigit a una pàgina en la qual se li demanava que es descarregués un còdec determinat, necessari per veure el vídeo. De fer-ho, l’usuari estaria introduint al seu ordinador una còpia de l’adware.

"Es tracta d’un exemple més de com els ciberdelinqüents empren les pàgines web més populars i l’enginyeria social per distribuir malware de manera massiva. Per això, els usuaris han de recordar que encara que estiguin navegant per pàgines confiables sempre han d’estar alerta i, sobretot, no es poden refiar dels comentaris o titulars cridaners o sensacionalistes, ja que són un dels principals ganxos emprats pels ciberdelinqüents per infectar als usuaris", explica Luis Corrons, director tècnic de PandaLabs.

L’adware VideoPlay està dissenyat per descarregar en els equips un cuc destinat al robatori de comptes de correu i contrasenyes d’accés a diferents serveis web. Aquesta informació pot ser útil als ciberdelinqüents, entre d’altres coses, per fer-se amb noves contrasenyes d’accés a serveis com Digg.com i YouTube i publicar nous comentaris maliciosos per a, així, augmentar més les infeccions provocades per aquest adware.

Una mostra dels comentaris que deixa VideoPlay

Guillem Alsina