Compte amb els falsos antivirus

Compartir

Les compres en línia de les festes nadalenques propicien la navegació per llocs desconeguts, a la cerca i captura del regal perfecte, però l’aventura pot acabar en un present no esperat: un virus que simula ser un antivirus. Milions d’ordinadors a tot el món s’han infectat aquest any degut a aquest engany.


Mercè Molist – No són una cosa nova però sí en auge aquestes festes: els antivirus falsos es presenten com la solució per a un ordinador que sembla estar infectat sense ser cert. Tenen noms que sonen a professionals, com Antivirus Scanner Online o E-Antivirus Pro, i llocs web dissenyats com el de qualsevol empresa seriosa.

Atreuen els internautes mitjançant anuncis per paraules de Google o bàners en llocs legítims, comprats amb targes robades. Quan algú fa clic a l’anunci i accedeix a la pàgina de l’antivirus, apareix una animació en Flash que assegura haver detectat una gran quantitat de virus a l’ordinador. Només es podran eliminar descarregant el fals antivirus.

En realitat, aquest és un virus que actuarà com la resta: robant informació o convertint l’ordinador en un zombi. Segons informa Hispasec Sistemas, en els darrers mesos la indústria dels antivirus falsos empra una altra tàctica que afecta directament a les compres nadalenques: manipular llocs legítims per tal que aquells qui els visitin, procedents d’un cercador, siguin redirigits a la web de l’antivirus.

Pandalabs llançava recentment una alerta taronja contra aquests programes maliciosos, dels quals es calcula que n’hi ha més de 7.000 variants. Una altra forma de propagació consisteix en infectar prèviament l’ordinador amb un virus que avisa al seu propietari que està infectat, usant multitud de finestres emergents, escarabats que es "mengen" l’escriptori o fent aparèixer un avís suposadament procedent de Google cada vegada que es visita el cercador.

Aquestes tàctiques pretenen espantar l’internauta i fer-li comprar el fals antivirus. Segons el director tècnic de Pandalabs, Luís Corrons, hi ha més de 30 milions de persones infectades i el seu nombre creix a gran velocitat: "Al voltant d’un 3% accedeixen a donar les seves dades personals i a comprar un producte que mai reben. A una mitjana de 49,95 €, podem xifrar els beneficis dels seus autors en més de 10 milions mensuals".

Fotos d’antivirus falsos

Els falsos antivirus i l’ús fraudulent del .htaccess de pàgines legítimes

Pandalabs

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina