Compte amb l’”April Fools’Day”

Compartir

CibersocietatEl dia de les bromes en certes cultures (equivalent al dia dels Sants Innocents en d’altres) pot passar factura, també, al món tecnològic.

Redacció – Demà dia 1 d’abril posin en dubte qualsevol notícia que llegeixin, especialment si ha estat publicada en un mitjà d’un país anglosaxó (Regne Unit, Estats Units, Austràlia, Canadà,…), malgrat que no exclusivament d’aquest àmbit cultural, perquè pot ser una broma. El motiu: la celebració de l’April Fools’Day, el dia de les bromes.

Aquesta tradició, que es remunta a l’Anglaterra de l’edat mitjana, és paralelitzable al nostre dia dels Sants Innocents que es celebra el 28 de desembre. Consisteix en el fet que tothom pot gastar bromes als altres durant el dia, i a això s’hi apunten molts mitjans de comunicació, especialment del món anglosaxó tot i que aquesta festa és també patrimoni d’altres cultures com ara a Rússia o l’àmbit persa.

El sector de les noves tecnologies no queda exempt d’aquesta divertida desinformació; en anys anteriors es va anunciar com una suposada notícia seriosa que Google estendria cable de fibra òptica a través de les canonades i desaigües de les ciutats, per la qual cosa la connectivitat a la xarxa de xarxes ens arribaria, literalment, pel WC. Naturalment, quan és la mateixa Google la que contribueix a la simpàtica “desinformació”, és lògic que més d’un lloc web “piqui” i ho publiqui com a notícia verídica.

Tampoc el món dels videojocs s’ha vist exempt d’aquestes simpàtiques bromes, com per exemple quan en el 2007 el lloc web IGN especialitzat en l’actualitat d’aquest sector va publicar que s’anava a filmar una pel·lícula basada en la saga Zelda de Nintendo.

De pitjor gust fou la falsa notícia sobre el suposat assassinat de Bill Gates que va circular entre diversos rotatius xinesos i sud-coreans en el 2003, basant-se en una suposada nota emesa per la cadena nord-americana CNN (l’accés a la qual no és possible des de la República Popular de la Xina). La broma va acabar com un tret que surt per la culata, amb una davallada de l’1,5 de l’índex de la borsa sud-coreana.

És per tot això que demà, 1 d’abril, dubtin de tot el que llegeixin… i deixin-se seduir, ni que sigui per un dia, pel bon sentit de l’humor i riguin una mica. El món, avui, dóna poques oportunitats per a això…

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina