Compte amb les donacions online per a la catàstrofe de les Filipines

Compartir

El tifó que ha assolat les Filipines està sent aprofitat per malvats cibercriminals per enganyar els internautes demanant donacions que van directes a les seves butxaques.

Uns militars nord-americans ajuden a víctimes del desastre. Imatge de Lance Cpl. Caleb Hoover a Wikipedia sota llicència Creative Commons

Uns militars nord-americans ajuden a víctimes del desastre. Imatge de Lance Cpl. Caleb Hoover a Wikipedia sota llicència Creative Commons

Com en el cas de qualsevol cosa noticiable, ja sigui un esdeveniment social, esportiu o polític, els desastres naturals i les víctimes que aquests provoquen també es troben a la cartera dels ciberdelinqüents per a la realització dels seus enganys i estafes en línia.

Segons està avisant l’US-CERT, organisme nord-americà que vetlla per la seguretat a la Internet dels Estats Units, distribuïdors de spam, scam, phishing i altres modalitats d’enganys a Internet, s’estan aprofitant de les necessitats d’ajuda de les Filipines a causa del devastador pas del tifó Hayan, que ha deixat al seu darrere unes xifres que oscil·len entre centenars i milers de morts, i desenes de milers de damnificats.

La solidaritat internacional s’ha començat a mobilitzar i, com en tots els casos, a la solidaritat més o menys generosa dels estats, s’hi afegeix l’àmplia generositat de milions de persones anònimes, que donen menjar, roba o, fins i tot, diners en efectiu. Aquest últim és objecte de cobdícia per part dels cibercriminals sense escrúpols.

Segons avisa l’US-CERT, han estat detectats missatges de correu electrònic falsos, suposadament procedents d’organismes i ONG coneguts (i que, en realitat, no estan lligats a aquestes organitzacions) que demanen donacions, fins i tot amb la creació de llocs web falsos que s’assemblen als d’aquestes organitzacions internacionals.

Els consells per evitar ser víctimes d’aquestes trampes i ficar els nostres diners a les butxaques d’aquests desaprensius en comptes d’enviar-los a la seva noble destinació són simples: dubtar de tots els correus electrònics que ens arribin amb enllaços inclosos per dur a terme la donació; anar directament als llocs web de les organitzacions que habitualment accepten donacions per canalitzar-les cap als necessitats (com el cas de Creu Roja internacional); disposar d’una solució antivirus activa en el nostre ordinador i actualitzada, que sigui capaç de detectar trampes de phishing i scams entre d’altres modalitats; en últim cas, realitzar la donació offline, directament a les entitats o a través dels comptes bancaris que aquestes ens facilitin.

Des d’aquestes ratlles, la nostra solidaritat i suport a les víctimes d’aquest desastre natural, i als nostres lectors els animem a que aquests inconvenients no els siguin una desmotivació per ajudar en aquest cas, ja que com veiem, hi ha moltes maneres de fer-ho.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: