Conclusions del CES 2014: ultradefinició i nous terrenys de joc

Compartir

Ha arribat a la seva fi una nova edició del certamen tecnològic anual de Las Vegas i és moment de fer balanç d’aquesta setmana de veritable infart per als amants de les noves tecnologies. Entre el més destacable, els nous terrenys de joc per a les tecnològiques que es materialitzen en el sector dels automòbils i els dispositius wearables.

CES de Las Vegas

Invasió de televisors corbs i UHD

Malgrat que en el CES s’han presentat dispositius de tota mena i mida, tablets, smartphones i ordinadors inclosos, el protagonisme en majúscules se l’han endut els televisors, tant pel que fa a la presentació d’aparells en si, com de components per a aquests.

Les resolucions extremes que van molt més enllà de l’HD i Full HD, com les UHD (4K i 8K) han estat les protagonistes de presentacions com les de Samsung, LG o Toshiba.

Entre les qualitats que un televisor ha de tenir per estar “a la moda” ens trobem amb que sigui corb i de grans dimensions, a més de presentar una altíssima resolució (UHD, com he indicat abans) i, evidentment, que sigui “intel·ligent”.

Cal destacar especialment LG, que va introduir en la seva gamma de smart TVs la plataforma webOS.

Les pantalles 4K també s’han ‘colat’ en els ordinadors de la mà de Toshiba, i és d’esperar que la tendència segueixi al llarg de l’any amb la presentació més endavant de tablets i potser fins i tot dispositius més petits, i és de suposar que càmeres de smartphones capaces de gravar vídeos en aquestes resolucions.

El teu cotxe: el seu nou camp de batalla

La present edició del CES ha batut rècords respecte a anys precedents pel que fa a presència de fabricants d’automòbils i empreses del sector de l’automoció. Algunes presentacions, com la de NVIDIA o Qualcomm, companyies ambdues que fa uns anys no es relacionarien en absolut amb el sector automobilístic, han tingut els seus apartats dedicats als cotxes.

Els sistemes de navegació, entreteniment i informació a bord (IVI) i interconnexió amb altres dispositius com el telèfon intel·ligent, estan atraient bona part de l’atenció de les tecnològiques, ja sense parlar del futurista camp dels cotxes autoconduïts.

La tecnologia es portarà vestida

Gran nombre d’empreses que han concorregut enguany al CES han mostrat tota mena de gàdgets “vestibles” (rellotges, polseres, cintes per al cap entre d’altres formats) amb funcions determinades: des de complementar el nostre smartphone informant de les notificacions de les apps instal·lades, fins a monitoritzar les nostres constants vitals passant per emmagatzemar diferents dades de la nostra activitat física gràcies als seus sensors.

Les empreses que fabriquen components per a aquests dispositius i els venen a l’engròs també guanyen més presència a la fira nord-americana, així com l’espai dedicat a les empreses de mHealth (mobile health, salut mòbil), que fan un ús intensiu de tota aquesta panòplia de dispositius.

Els rellotges intel·ligents han tingut com a gran protagonista el nou Pebble Steel.

Les videoconsoles tenen un nou enemic

Valve ha centrat bona part de l’atenció mediàtica en els primers dies de la fira en presentar més d’una dotzena de prototips de steambox de diversos fabricants, alguns tan importants com Alienware.

Aquestes no són més que ordinadors de sobretaula, amb una carcassa de disseny, i que executen Steam OS, el sistema operatiu de la mateixa Valve basat en GNU/Linux (concretament, a Debian 7) i que executa el client Steam.

L’espectacular presentació i l’atenció mediàtica generats no responen, però, a la gran pregunta que formula aquest llançament: farà efecte en el mercat de les videoconsoles? Això ho haurem de veure al llarg d’aquest any ia mesura que evoluciona Steam US, actualment encara en fase beta.

Això sí, la presència mediàtica en el CES, a Valve ja no la hi treu ningú.

Millor o pitjor?

Com se sol dir, les comparacions són odioses, però també inevitables. Ha estat l’edició d’enguany del certamen més o menys lluïda que edicions precedents? Com sempre, aquesta és una pregunta difícil de respondre.

Si he de fer-ho a títol personal, i encara que aquest any sigui des de la distància (en les tres edicions precedents des del 2011 al 2013 he tingut el plaer de poder-hi assistir en persona), crec que el CES no ha desmerescut, i que en ell s’hi han pogut veure nous productes interessants i, com sempre en aquestes fires, tendències de futur.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: