Consells per optimitzar la bateria i anàlisi de la bateria de 2.000 mAh per al Samsung Galaxy SII

Compartir

Encara que fa ja força temps que va sortir aquesta bateria per al Samsung Galaxy SII, avui us portem una sèrie de consells per estalviar en consum tant amb la normal de 1.650 mAh com amb aquesta de 2.000 mAh, i una anàlisi sobre la mateixa.

El producte que us portem avui ja fa un temps que és al mercat i segurament molts heu optat per comprar-lo. Aquest ha estat el meu cas recent, pel que he decidit fer-li una anàlisi i compartir les meves experiències i consells amb vosaltres.

Primer cal tenir una cosa clara que sol confondre a molta gent quan mira les estadístiques de consum: no és el mateix l’ús de bateria que el de pantalla, i he acabat aprenent que diu més l’ús de pantalla que el de bateria. Per què? Perquè en general, quan fem servir el telèfon també fem servir la pantalla, i el que ens interessa més és saber quant ús real hem donat al terminal. De res ens serveix veure que una bateria porta aguantant dos dies quan la pantalla amb prou feines s’ha usat deu minuts, perquè això vol dir que gairebé no hem tocat el telèfon. Per aquesta norma, si la nostra bateria està a punt d’esgotar-se en un total de nou hores, no tenim motius per desesperar si d’aquestes nou hores tres han estat d’ús de pantalla en cas de tenir una bateria de 1.650 mAh, aquest és un consum realment bo, ja que en general aquestes bateries arriben a donar dues hores i mitja d’ús de pantalla. En canvi, sí hem de desesperar quan la bateria no passa de deu o quinze hores amb mitja hora o una hora d’ús de pantalla, això vol dir que alguna cosa no acaba d’anar bé al nostre telèfon.

Així doncs, hi ha quelcom que també acaba sent bastant representatiu en el rendiment de la nostra bateria, i això són les aplicacions que tinguem instal·lades i facin de les seves en un segon pla. Si decidim tenir la sincronització activada de Facebook o Twitter segurament la nostra bateria ens acabi passant factura esgotant-se abans d’hora. Fins i tot l’aplicació de Facebook amb tot desactivat fa un consum excessiu de la bateria. És clar que si deixem contínuament activades les connexions de dades o de WiFi la cosa arriba fins i tot a empitjorar. Si encara volem més motius per esgotar la bateria només necessitem carregar les pantalles d’escriptori de widgets, aquestes aplicacions tan mones que es queden residents en pantalla (i en memòria) i que consumeixen a gust i plaer. Intenteu utilitzar el mínim de widgets possibles, o els justos i necessaris.

Sempre he estat molt maniàtic amb tot el que us comento, i és per aquest motiu que he procurat deixar el meu telèfon el millor possible perquè no em deixi tirat, com ja m’ha arribat a passar alguna vegada. Tingueu en compte que us parlaré de la meva experiència i que tots fem un ús totalment diferent als nostres telèfons, de manera que podeu prendre el meu cas com un exemple i agafar algun dels consells que us exposaré a continuació. Lògicament si acostumeu a jugar no espereu miracles, ja que els jocs solen ser de les aplicacions que més arriben a gastar.

Com va començar tot això? Buscant informació per internet sobre la bateria oficial de Samsung de 2.000 mAh. Després de buscar en diverses pàgines i fòrums d’internet, vaig trobar un enllaç en un fòrum on recomanaven comprar a Amazon. Després de visitar www.amazon.es i comparar els diferents preus que hi ha en aquesta pàgina, em vaig fer amb el model de bateria amb tapa negra per 19,55 €, considero que molt bé de preu. L’enviament va trigar un parell de dies amb Amazon Premium (teniu un mes de prova gratuïta), va arribar en una caixa de cartró amb la caixa de la bateria en el seu interior. Aquesta té un holograma per certificar que el producte és autèntic de Samsung, i la presentació en general em va semblar molt correcta.

IMG_6574_1728x2592 IMG_6576_1728x2592

Premeu a les imatges per veure-les a mida completa.

Quan em va arribar i la vaig fer servir els dos primers dies em vaig quedar bastant decebut, i és que amb un ús força moderat no em va durar més de 15 hores. Després de consultar a diferents fòrums, veure que ningú se’n queixava i que tot eren comentaris positius vaig pensar que el problema era meu, pel que em vaig posar a investigar què li passava al meu telèfon.

Utilitzo la rom Cyanogenmod 9.1, la qual porta root habilitat. És probable que alguna de les aplicacions de les que us parlaré a continuació requereixin root. Aquests passos no tenen perquè seguir aquest ordre, però així ho vaig fer jo.

Primer pas: calibreu la bateria. Hi ha diverses maneres de fer-ho, si no voleu complicacions podeu utilitzar BatteryCalibration. Carregueu la bateria al màxim, executeu l’aplicació, premeu a “Battery Calibration” i desendolleu del corrent. És recomanable que aquesta primera càrrega s’acabi esgotant completament fins que el telèfon s’apagui. Un altre mètode que vaig llegir als fòrums de XDA és bastant més bàsic. Carregueu la bateria amb el telèfon apagat, desendolleu del corrent un cop acabi, traieu la bateria almenys cinc minuts, torneu-la a posar i enceneu el telèfon. Sigui com sigui, penseu que fins a la segona o tercera càrrega el consum no quedarà totalment equilibrat.

Segon pas: instal·lar una aplicació que encara que de pagament, em sembla essencial. Hi ha altres que fan el mateix però jo tinc debilitat per aquesta, el seu nom és Juice Defender. Aquesta aplicació ens activarà o desactivarà la connexió WiFi segons usem o no el telèfon, o ens permetrà programar les connexions a, per exemple, 30 segons cada hora. En el meu cas, limito la connexió WiFi quan el terminal està en repòs a 30 segons de connexió per hora, suficient per a descarregar correu o missatges de Whatsapp, i baixo la freqüència del processador a 1.000 MHz, cosa que també permet fer. Una cosa molt important és que mentre dormim no necessitem la connexió de WiFi o de dades per a res. Juice Defender permet configurar un horari de son, podent estar desconnectats per exemple d’onze o dotze de la nit fins les vuit del matí. Veureu en les captures que això és una cosa que també es nota.

Tercer pas: una altra aplicació essencial és Titanium Backup. No em posaré a parlar de totes les meravelles que permet fer aquest programa, aniré directament al recomanable per aquest menester. Deshabiliteu totes les aplicacions que no feu servir habitualment, sobretot les que sospiteu que s’activen de fons. L’avantatge de deshabilitar una aplicació és que encara que no la desinstalem no estarà gastant recursos ni molestant, serà com si no estigués. En el cas de voler usar-la només l’haurem d’habilitar de nou. Titanium Backup també permet desinstal·lar aplicacions que solen venir instal·lades de sèrie i que per norma general molt pocs utilitzem.

Quart pas: el més cruel per algunes aplicacions és la desinstal·lació directa i sense compassió. De res serveix tenir cent aplicacions instal·lades si en farem servir només deu. Si sospitem que alguna la farem servir puntualment, és recomanable deshabilitar-la. Si ens adonem que hi ha aplicacions que no fem servir per a res… tampoc fan res instal·lades, intenteu tenir el telèfon sempre el més net possible. Penseu que molts jocs i aplicacions són susceptibles d’executar-se en segon pla sense que ens n’adonem, i això també consumeix bateria encara que no ho creguem. Una de les aplicacions que he desinstal·lat ha estat la de Facebook, i crec que es nota la diferència. Després de tres dies sense usar amb molt bons resultats en el consum, aquesta nit passada la vaig tornar a instal·lar, en vaig desactivar totes les notificacions, localització i avisos, vaig tancar els seus processos i em vaig posar a dormir. Aquest matí sense haver usat el telèfon tenia Facebook a les estadístiques amb un escandalós 15% d’ús.

Cinquè pas: hi ha també diversos programes que fan el mateix que Startup Manager, però aquest és el que jo he acabat usant. Aquí em vaig trobar una sorpresa, i és que tenia un munt d’aplicacions amb auto arrencada que no necessitava en absolut. Gràcies a Startup Manager vaig poder fer neteja i triar quines aplicacions volia que s’executessin en encendre el telèfon.

Sisè pas: desactivar el servei Fast Dormancy. Si feu servir Vodafone o alguna OMV (operadora mòbil virtual) basada en la seva xarxa no us recomano que ho desactiveu, perquè Vodafone utilitza aquest servei i la seva desactivació pot ser més un problema que un remei. En canvi, si la vostra operadora és Movistar o Orange o alguna de les OMV basades en aquestes xarxes, desactivar Fast Dormancy us pot ajudar a reduir el consum de bateria. Hi ha dues opcions per fer-ho. La primera és marcant *#9900# al vostre terminal, us sortirà un menú d’opcions on podreu desactivar-lo. Si no us funciona aquest codi (com és el meu cas) hi ha una aplicació de Google Play anomenada FastDormancy Toggle i9300. Encara que sigui per Galaxy SIII funciona igual de bé al Galaxy SII.

Un últim consell contrari al que se sol recomanar a tot arreu: no utilitzeu Task Killers, programes “mata tasques”. Android funciona com funciona, i una de les seves particularitats és que de tant en tant executa aplicacions de fons, sense que nosaltres ho veiem o vulguem. Si matem les tasques de forma repetitiva, no deixem que el sistema operatiu treballi bé o faci les seves funcions correctament. Si hi ha alguna aplicació en particular que ens molesta o que sospitem s’ha quedat “penjada” de fons gastant bateria, la podem tancar des de les opcions del propi Android al menú d’aplicacions, apartat “en execució”. O més fàcil encara: un cop heu acabat de carregar bateria reinicieu el telèfon, així us assegurareu que no hi ha res gastant més del compte.

Un cop vaig seguir tots els passos que us descric em vaig posar a fer seguiment del consum de bateria i els resultats són crec que immillorables. Tal i com us he dit, el temps de pantalla pot resultar més significatiu que el de consum de bateria. Veureu en les captures una descàrrega de bateria fins a l’1% d’1 dia, 6 hores i 53 minuts. Poc? Fixeu-vos a la pantalla, 4 hores i 30 minuts. Segons la gràfica d’ahir, després d’1 dia i 3 hores de descàrrega, em vaig quedar al 50% de bateria amb un ús de 2 hores i 30 minuts de pantalla. Increïble. Si us fixeu hi ha sectors on la gràfica és pràcticament horitzontal. Això és perquè són les hores en què he habilitat la limitació de Juice Defender a les hores de son. A més, en haver efectuat bé la neteja del sistema, el telèfon m’entra correctament en l’estat conegut com deep sleep (son profund) en què amb prou feines consumeix bateria, es pot apreciar bé en la tercera captura de pantalla com pràcticament no hi ha moments d’activitat amb el telèfon en repòs. Hi ha vegades en què fins i tot tenint el terminal en repòs, la secció “Activa” ens mostra com el telèfon segueix treballant. Això cal procurar evitar-ho.

Screenshot_2013-02-14-17-53-41  Screenshot_2013-02-14-17-53-47  Screenshot_2013-02-17-15-11-35  Screenshot_2013-02-17-15-11-47

Premeu a les imatges per veure-les a mida completa.

Després de tots els consells que us dono perquè pugueu aprofitar millor la vostra nova bateria de 2.000 mAh, o la de 1.650 mAh per si no us interessa una de més potència, anem a l’apartat físic. Aquesta bateria és més ampla que la de 1.650 mAh i necessita una tapa especial que ja ve amb el pack. Podeu veure a les fotografies la diferència entre la bateria normal i la gran. Crec que sóc afortunat, però a diferència de les queixes que he vist per internet sobre el model de tapa blanca que diuen no encaixa bé, el model negre encaixa a la perfecció. Amb aquesta tapa perdem el marc de la càmera i el relleu de la part baixa de la tapa normal, però segueix quedant un telèfon molt elegant, cosa que podeu veure en una altra de les fotografies. Per als que utilitzeu una funda rígida oblideu-vos d’aquesta bateria o de la funda, no us hi cabrà. Si feu servir una funda de silicona, com és el meu cas, seguirà encaixant perfectament. Si no feu servir funda, doncs millor ho teniu.

IMG_6583_2592x1728 IMG_6584_2592x1728 IMG_6589_2592x1728 IMG_6596_2592x1728 IMG_6598_2592x1728 IMG_6599_2592x1728

Premeu a les imatges per veure-les a mida completa.

Opinió final després de les proves? Que per 20 euros val molt la pena disposar d’aquest extra, però que l’ús que li doni l’usuari al terminal també és molt important per optimitzar aquesta bateria o la que ve de sèrie de 1.650 mAh. Si tenim un sistema descuidat és molt probable que al dia arribem a perdre entre un 10% i un 15% de consum, i això és molt. Finalment, la bateria de 1.650 mAh sol donar una mitja de pantalla d’entre 2 i 3 hores, arribant a les 4 hores i mitja amb la de 2.000 mAh, cosa que s’agraeix molt en dies en què fem servir molt el telèfon. Una altra avantatge? Que en adquirir aquest model tindrem la de 1.650 mAh de recanvi, o potser no us ha molestat anar de viatge i no atrevir-vos ni a tocar el telèfon per no quedar-vos sense càrrega abans d’arribar a casa?

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: