Cop d’efecte de Microsoft: es converteix en esp

Compartir

Tot i ser el seu rival directe en el camp dels servidors web, la companyia de Redmond s’ha convertit en Platinum Sponsor de la Fundació Apache. Què pretén amb aquesta maniobra?


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les accions empreses per Microsoft gairebé sempre són objecte d’anàlisi minuciós per part de la premsa especialitzada i els cenacles d’informàtics. La darrera no té pèrdua pel que fa a potencial per generar rumors, teories i tertúlies: la companyia de Steve Ballmer s’ha convertit en mecenes de la Fundació Apache, una de les seves principals rivals en el terreny del programari.

Tot i que coneguda especialment pel servidor web homònim, la Fundació Apache estén les seves activitats molt més enllà d’aquest producte amb projectes de programari relatius a Java, bases de dades o un sistema anti-spam. Funciona com una comunitat de desenvolupadors descentralitzada i en la qual es progressa en base al compromís i els mèrits realitzats en un o diversos projectes. Com tota entitat sense ànim de lucre però que necessita d’uns ingressos per sobreviure i realitzar activitats així com mantenir els projectes en els quals treballa, la Fundació Apache depèn de donacions i de mecenes, quelcom que ha escassejat darrerament segons informen alguns rotatius en línia.

Microsoft pot haver vist aquí una oportunitat per intervenir en el futur de la Fundació, injectant un capital que permetrà a aquesta entitat pagar als desenvolupadors que té contractats així com cobrir unes altres despeses de gestió necessàries. I amb això ¿què hi guanya Microsoft?

Especulacions

Indistintament de quines siguin les intencions de la companyia de Redmond, les especulacions s’han disparat. Microsoft ja s’ha afanyat a aclarir a través de Sam Ramji, director del laboratori de programari de codi obert de la companyia, i en el marc de l’OSCON, que continuarà mantenint i evolucionant el seu propi servidor web, l’IIS (Internet Information Services), és de suposar que per tallar qualsevol possible brot de nerviosisme per part dels seus actuals usuaris.

Evidentment, les males llengües i els recels que habitualment desperta qualsevol iniciativa de la companyia de Redmond també han fet acte de presència en el que es diu per la Xarxa d’aquest darrer moviment. Així, s’ha afirmat que Microsoft pensa desnaturalitzar a Apache i els seus productes per a què siguin incompatibles en plataformes diferents, que dirigirà les passes d’Apache a l’ombra o que vol canibalitzar el codi font generat per la comunitat de programadors per als seus propis projectes aprofitant-se de la llicència Apache que facilita el barrejar codi propietari amb codi obert en el mateix programa.

A més d’aquest important anunci, Ramji ha donat a conèixer a l’OSCON altres iniciatives de Microsoft relacionades directament amb el món del programari lliure com la donació de codi a la comunitat PHP per a què des d’aquest llenguatge de programació es pugui accedir al servidor de bases de dades SQL Server, o el fet de reafirmar-se en el compromís adquirit amb la comunitat de desenvolupadors lliures a través de l’Open Specification Promise d’obrir diversos protocols de comunicacions.

Guillem Alsina