Cortana, l’assistent de veu per als Windows Phone

Compartir

Basat en la tecnologia de Bing, Cortana aprèn de les nostres preferències per mostrar informació útil.

CortanaAmb l’actualització a Windows Phone 8.1, Microsoft ha volgut posar la seva plataforma de programari per a mòbils a l’alçada dels seus rivals immediats en qüestió de disposar d’un assistent de veu que sigui capaç d’entendre el que l’usuari li demana buscar i ensenyar-ho en pantalla.

Si l’iPhone té a Siri i l’Android té Google Now (a més d’unes quantes apps de tercers), Microsoft té a Cortana, nom que li ha donat al seu assistent.

La companyia de Redmond l’explica com “l’únic veritable assistent personal“, és de suposar que per marcar diferència respecte al què considera mers cercadors de veu com Siri o Google Now.

També es refereix a ell com una mena d’intel·ligència artificial que aprèn de nosaltres i els nostres gustos per “entendre’ns” i destriar el gra de la palla oferint la informació que ens interessa i, finalment, construint una relació amb nosaltres.

Sincerament, i tot i que encara no he tingut l’oportunitat de veure la pel·lícula Her, coneixent el seu argument*, aquesta definició dóna fins i tot una mica de por…

Bromes a part, i continuant amb les seves funcionalitats, si no volem fer una cerca per veu ni que Cortana ens “canti” els resultats d’aquesta -per exemple, per trobar-nos en una reunió-, podem només escriure amb el teclat tàctil els termes de cerca , i l’assistent “comprendrà” que no ha de parlar, presentant-los únicament en format text en pantalla.

Per arribar fins a Cortana disposarem d’un live tile a la pantalla d’inici, o bé prement el botó de cerca al dispositiu.

El 'notebook' de Cortana

El ‘notebook’ de Cortana

La “llibreta” (notebook) de Cortana és un espai en el qual l’assistent guardarà tot el contingut “curat”** i que li servirà per millorar la seva relació amb l’usuari, ja que podrà extreure de la llista de continguts i interessos, informacions per anar mostrant al llarg del dia.

Per exemple, si tenim un vol a una determinada hora, Cortana es podria connectar a un servei que li permeti saber els horaris i indicar si el nostre vol va a l’hora o bé sortirà amb retard.

Una cosa que Microsoft deixa ben palès és que la tecnologia que es troba darrere de Cortana és la de Bing, així que si li demanem alguna cosa a aquest assistent, no esperem que ens torni els resultats proporcionats per un altre cercador com Google, sinó que ho farà només amb els de Bing.

És més: el nostre comportament amb Cortana afectarà els resultats de Bing, ja que quan fem una cerca des del nostre terminal, Bing podrà donar-nos també informació relativa a les preferències que Cortana emmagatzemi a la seva llibreta.

El nou assistent també podrà interactuar amb aplicacions de terceres parts, de manera que podrem consultar actualitzacions d’estat a Facebook, enviar tweets o iniciar una trucada de vídeo a Skype. Ni una menció sobre els serveis de Google…

Cortana serà desplegat inicialment als Estats Units en fase beta, i quan la versió final estigui disponible, s’estendrà també als mercats britànic i xinès a finals d’aquest any, i altres països (sense especificar més) el 2015.

Informació proporcionada per Cortana al llarg del dia

Informació proporcionada per Cortana al llarg del dia

Un home s’enamora de l’assistent de veu del seu smartphone.

** M’he permès la llibertat de traduir el terme anglès curated per “curat”, ja que escrivint aquest article em va venir al cap la comparació entre el que Microsoft busca fer amb la informació i el que un fabricant de pernils fa amb la carn per obtenir un producte òptim.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: