Creix el nombre d’amenaces de seguretat per a Android

Compartir

L’informe trimestral de Trend Micro destaca que tant la popularitat de la plataforma com la manca de cultura en seguretat dels seus usuaris, així com la seva fragmentació que dificulta la recepció de pegats, augmenta l’interès dels cibercriminals.

La productora de solucions de seguretat informàtica Trend Micro ha presentat el seu habitual informe trimestral d’amenaces per al segon trimestre d’aquest any, en el qual destaca l’augment del perill per a la plataforma mòbil Android de Google, i dels atacs a la banca en línia.

El nombre d’aplicacions malicioses per al sistema operatiu del robot verd es dispara des del mig milió detectat en el trimestre anterior fins les més de set-centes mil classificades en aquest segon trimestre. I és probable que el perill segueixi en augment: segons el mateix informe de Trend Micro, podria ser que acabéssim l’any amb un milió d’aplicacions malicioses conegudes per a Android.

La gran popularitat que ha aconseguit la plataforma en aquests anys l’ha posat en el punt de mira dels cibercriminals però és que, a més, la immensa majoria de posseïdors d’un terminal Android no són conscients del risc que corren.

A diferència dels posseïdors de PCs, entre els usuaris de smartphones no hi ha una cultura de la seguretat, fins i tot si qui té un terminal mòbil també és amo d’un PC amb el seu corresponent antivirus instal·lat. Simplement, sembla que les amenaces víriques i d’altra naturalesa no existeixen per als telèfons mòbils, una creença que, com en altres temps per als ordinadors, s’ha demostrat falsa.

També un altre factor juga en contra de la seguretat dels usuaris i a favor dels cibercriminals: la fragmentació del mateix sistema. Els diferents fabricants de terminals que empren la plataforma software de Google, personalitzen aquesta amb diversos afegits, especialment pel que fa a la interfície. Això provoca que, si es desplega un pegat de seguretat, aquest abans ha de ser adaptat i validat pel mateix fabricant, la qual cosa porta l’usuari a ser vulnerable un període de temps que oscil·la entre uns dies i unes setmanes.

Canviant de terç, l’informe de Trend Micro també apunta a un augment en els riscos relatius a la banca online, un dels objectius preferits pels cibercriminals. Fins a un 29% han augmentat les amenaces entre el darrer trimestre i l’immediatament anterior, per la qual cosa és més que recomanable a tots els usuaris que vagin molt amb compte amb tot allò que es refereix als seus comptes de banca online, ja sigui missatges de correu electrònic rebuts de la seva entitat bancària, o apps que sol·liciten accés a qualsevol funcionalitat del seu terminal per mitjà de la qual poguessin robar contrasenyes o números de tarja de crèdit/compte bancari.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: