Creixen els rumors al voltant d’un possible netbook d’Apple

Compartir

AppleL’encàrrec de pantalles tàctils de mida superior a les que munten els iPhones ha posat en estat d’alerta a la comunitat maquera i als mitjans de comunicació, que han començat a especular amb el destí d’aquestes noves peces.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els rumors sobre un possible netbook d’Apple no són nous tot i que si recents; i és que la companyia de Cupertino es resisteix encara a entrar en un mercat al qual hi han sucumbit en major o menor mesura totes les grans companyies informàtiques.

Encetat per Asus amb el seu cèlebre Eee PC, el segment dels netbooks ha aconseguit arribar a un primer punt de maduresa al llarg d’aquestes darreres festes nadalenques, en les que aquestes petites màquines es van convertir en l’objecte de desig de la majoria i el regal tecnològic estrella del moment. Acer domina actualment en vendes el panorama dels netbooks, seguida per Asus. Al darrere queden ofertes com l’elitista HP (amb les màquines més cares però amb més bons acabats del segment), Toshiba (molt completes i destinades al públic professional) o els clònics MSI Wind.

Aquesta “darrera tanda” de rumorologia s’ha iniciat amb la filtració als mitjans de comunicació que Apple ha adquirit un lot de pantalles multitàctils a un fabricant taiwanès. El factor diferencial d’aquest encàrrec és que aquestes pantalles són més grans que les emprades en els iPhone i iPod Touch. En concret, serien pantalles de 10 polzades, el que encaixaria amb la mesura estàndard actualment emprada en els netbooks.

La filtració vindria d’algú proper a la companyia fabricant d’aquests dispositius, que no ha volgut ser identificada en parlar de forma no oficial ni autoritzada. Evidentment, és impossible contrastar fidedignament aquesta informació, tot i que les principals agències de notícies del món ja se n’han fet ressò.

El fabricant dels netbooks d’Apple seria Quanta, una companyia que fabrica maquinari subcontractada per altres empreses. Entre els seus clients habituals s’hi troben la mateixa Apple, Acer, Cisco, Dell, HP, Lenovo, Sun Microsystems o Sony, per esmentar-ne només alguns.

Li convé a Apple un netbook?

Alguns analistes afirmen que la companyia de Cupertino no llançarà un netbook si segueix amb la seva estratègia de mercat tradicional, oferint màquines d’alt rendiment a preus que no són, per dir-ho d’una manera suau, precisament competitius. Tot i que es negui amb insistència des de la mateixa companyia, la imatge que Apple ha donat i manté és la d’elitisme, màquines que no estan a l’abast de qualsevol persona, una mena de “Ferrari” dels ordinadors.

La filosofia dels netbooks s’oposa radicalment a aquest elitisme, perquè són màquines concebudes i construïdes per a què tothom pugui accedir-hi, sacrificant el rendiment en favor del preu, muntant processadors de menor potència per estalviar despeses. Definitivament, això no va amb el què Apple concep que ha de ser la informàtica.

Tot i això, moltes veus també discrepaven de què Steve Jobs i els seus entressin en el món de la telefonia mòbil, i ho van fer trepitjant fort, a més. Podria ser que el primer netbook d’Apple munti el mateix Mac OS X “retallat” que empra l’iPhone, oferint menys prestacions que un MacBook estàndard? o bé es basarà en aquest sistema per a oferir quelcom una mica més adaptat a un ordinador però que permeti treballar còmodament amb la petita pantalla de 10”?

Si Apple arriba a materialitzar un netbook, aquest probablement s’allunyarà en certa mesura del concepte que tenim actualment d’aquesta mena de màquines. La companyia de Cupertino es distingeix precisament per seguir estrictament el que durant anys va ser el seu lema, “think different”. Potser ens podríem trobar amb una màquina tipus Tablet PC amb només un teclat virtual, o bé amb una màquina amb doble pantalla, una que funcioni a mode de teclat però que també es pugui usar com a pantalla amb l’ordinador situat en “format llibre”.

Sigui el que sigui, és gairebé segur que no sabrem cap detall segur fins que aquesta màquina sigui presentada, malgrat que si podrem sentir i llegir molts més rumors.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina