Crisi xinesa? quina crisi?

Compartir

GoogleGoogle supera amb nota la crisi amb les autoritats xineses, arribant al punt més alt de la seva dominació en l’espai dels cercadors online a nivell mundial. La seva versió per a Hong Kong ja ocupa el segon lloc en el rànquing mundial de cercadors segons les estadístiques recopilades per Net Applications.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Amb un 86,30%, Google es situa un mes més al capdavant de la llista de cercadors més emprats de la Xarxa de xarxes (i van…), pujant poc més de mig punt a l’abril respecte al març i quedant a molta distància del segon classificat, un Yahoo! que continua patint un degoteig constant d’usuaris que l’abandonen.

A Google no només no li ha passat factura el seu enfrontament amb el govern xinès i la migració de la seva eina de cerca cap a Hong Kong, el que li permet saltar-se la censura imposada al país asiàtic, sinó que això sembla haver jugat a favor seu. Els seus números no només no han disminuït, sinó que han augmentat i, amb això, el seu domini al mercat.

Entre les seves competidores, i a part de l’abans esmentada lleugera davallada de Yahoo!, una lleugera pujada de Bing que no surt de la seva tònica normal (disposa d’un 3,13% del mercat global, el que es pot considerar com un fracàs en tota regla per a Microsoft), i un 3,02% per a Baidu, el cercador xinès que, si bé al principi es va veure beneficiat pel moviment de Google, ara sembla que aquest efecte s’està dissipant.

Significatiu és el fet que, si ens mirem el rànquing per cercadors localitzats, darrere del cercador general de Google (Google.com) amb poc menys del 25% del total del mercat, ens apareix la versió de Hong Kong de la mateixa empresa amb un 5,67%, seguida de prop per la versió de Google Índia amb un 5,31%.

Això és simptomàtic de que els internautes xinesos continuen emprant massivament el servei de Google, l’accés al qual no ha estat tallat per les autoritats del país asiàtic, malgrat que certes cerques sí que estan censurades, com tot allò referent al Tibet o a la revolució de la Plaça Tiananmen.

Com deien alguns analistes, l’enfrontament obert de Google amb el govern xinès pot haver-li comportat, almenys de manera temporal, més beneficis en imatge (i, com vèiem, també en tràfic) que les pèrdues que pugui patir. Caldrà seguir atents al desenvolupament dels esdeveniments a llarg termini.

Més informació

Estadístiques de Net Applications: evolució dels principals cercadors en el mercat al llarg del darrer any

Estadístiques de Net Applications: distribució dels percentatges de les versions locals dels cercadors

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina