Cyanogenmod facilita la seva instal·lació a tots els públics

Compartir

De moment en un nombre limitat de terminals i necessitant de la connexió a un ordinador amb Windows, encara que realitza de manera automàtica el procediment de desbloqueig del bootloader.

L'instal·lador de CyanogenModA ningú se li escapa que, ara mateix, la instal·lació d’una ROM personalitzada en un smartphone és prou complicada per a un usuari final amb escassos coneixements tècnics i poc temps per posar-los en pràctica, pel que molts posseïdors d’un terminal ‘intel·ligent’ es perden les bondats d’una ROM que utilitza el “stock Android” i elimina el bloatware (programari que consumeix recursos) que les companyies fabricants inclouen en els seus terminals i que moltes vegades els seus propietaris mai utilitzen.

Cyanogenmod és doncs una ROM de mínims, que aporta el sistema “en cru” més unes quantes facilitats avançades que als usuaris els poden anar bé com, per exemple, l’accés root o superusuari, que permet executar les apps que ho necessitin.

Però, quines passes ha de seguir un usuari per aconseguir instal·lar Cyanogenmod (o, si no, qualsevol altra ROM personalizada) en el seu terminal? En primer lloc ha de tenir el bootloader obert, la qual cosa requereix un seguit d’eines i passes que varien segons el fabricant del terminal.

Seguidament ha de preparar la instal·lació, el que implica habitualment gravar els arxius necessaris en una memòria microSD i inserir-la a la ranura del terminal, o bé -i si aquest no disposa de tal ranura- en una àrea de l’emmagatzematge intern que exerceix la funció que d’altra manera faria la microSD.

Finalment, el procés d’instal·lació és pràcticament trivial, malgrat que li pot provocar a l’usuari el mateix vertigen que un salt al buit ja que la gran majoria no està acostumat a aquest tipus d’operacions.

Així, la substitució de la ROM de fàbrica per una de personalitzada queda reservada a entesos en la matèria i geeks recalcitrants.

Però un dels grups més actius i amb la ROM més coneguda del mercat, Cyanogenmod, vol trencar tabús al respecte, i per això ha creat un instal·lador que es pot trobar a la botiga en línia de Google (Google Play) el qual automatitza tot aquest procediment.

Per començar, la configuració idònia és disposar d’una ROM stock, és a dir, el sistema operatiu Android sense afegits del fabricant, encara que és possible usar l’instal·lador sense aquest prerequisit.

No cal obrir prèviament el bootloader, el programa ja ho fa per nosaltres, amb el que els usuaris finals s’estalvien un tràmit molest que, si no són capaços de superar, els impedeix instal·lar la ROM.

Tampoc és or tot el que llueix: l’operativa no es podrà fer al complet de manera exclusiva des del telèfon, almenys no de moment -tot i que probablement, els nois de Cyanogenmod estiguin treballant en aquests moments per tal que així pugui ser-, necessitant un ordinador personal amb Windows Vista, 7 o 8 i un programari que es pot descarregar des de la mateixa web de Cyanogenmod.

Pel que fa als terminals suportats pel nou instal·lador, ens trobem amb un grup reduït però en el qual hi estan inclosos els més populars del mercat: diferents variants dels Samsung Galaxy S II, III i IV, Galaxy Note I i II, diversos models de la gamma Nexus incloent els tablets, i HTC One. La llista s’anirà ampliant gradualment.

Pel que fa a les valoracions dels usuaris que l’instal·lador de Cyanogenmod ha obtingut a la Play Store, la nota global en el moment d’escriure aquestes ratlles és de 4 sobre 5, i les principals queixes tenen a veure amb la impossibilitat d’instal·lar en dispositius teòricament suportats, o problemes al mig del procés d’instal·lació.

Cal anar sempre amb compte en instal·lar ROMs personalitzades, doncs un error o qualsevol problema al bell mig del procés ens pot deixar amb un terminal inservible fins que passem pel servei tècnic, una feina que, a més, ens cobraran, doncs instal·lar una ROM personalitzada vulnera totes les garanties.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: