Debian adopta un cicle de noves versions cada dos anys

Compartir

GNU/LinuxLa decisió no té marxa enrere possible, i fa preguntar-se sobre la qualitat futura de la distro.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Coneixeu vos, amic lector, la història del poble dels irreductibles gals explicada en els còmics d’Astèrix? Doncs com en els llibres dels nostres herois que resisteixen ara i sempre a l’invasor romà, Debian es resistia a adoptar un cicle predicible de llançament de noves versions com passa en la majoria de les distribucions de GNU/Linux, tendència impulsada principalment per Ubuntu (al seu torn, derivada de Debian) que publica nova release cada sis mesos puntualment.

Els llançaments a intervals predicibles tenen avantatges i inconvenients. Entre els primers, podem citar òbviament que l’usuari i aquelles iniciatives que es valen de la distribució com a base per a altres productes, coneixen exactament quan sortirà una nova versió al carrer, igual que els programadors dels paquets de programari inclosos poden saber quan els convé tenir a punt una nova versió. La inclusió de les darreres versions dels programes que composen la distribució és un altre dels avantatges de disposar d’una data de publicació predicible.

Per l’altra banda, les presses per tenir a punt una nova versió poden afectar negativament l’estabilitat, seguretat i integritat del sistema, ja que pot no haver estat prou testejat abans de la publicació. Una data no predicible permet que el desenvolupament es focalitzi en aconseguir unes determinades funcionalitats, provar extensivament el seu funcionament i assegurar-se que la plataforma sigui prou estable i segura.

Fins ara, Debian no tenia una data de llançament predicible. Amb poques paraules, el què es feia era treballar per objectius, “congelar” el desenvolupament de la distribució en el punt en què aquests eren aconseguits i depurar errors. Aquest procés li ha comportat guanyar-se la fama de distribució més estable i segura existent al mercat, malgrat que contribuís en part a allunyar-la del públic en general per a situar-la en un nínxol més orientat al professional informàtic.

Tot i això, en els darrers temps Debian està donant un gir per adaptar-se més als gustos de l’usuari final, una orientació que es materialitza per exemple en la integració d’un instal·lador gràfic, quelcom impensable fa uns anys. La darrera iniciativa en aquest sentit és l’adopció d’un cicle de llançaments predicible, a diferència de com s’ha treballat històricament en aquesta distro.

A diferència de la majoria de les distribucions, que han adoptat un cicle de sis mesos entre noves versions, Debian n’ha adoptat un de dos anys. Cada mes de desembre d’un any imparell es “congelarà” el desenvolupament de la versió en curs, el què significa que s’hi deixaran d’afegir noves funcionalitats i es començarà a testejar extensivament l’estabilitat i seguretat del sistema, corregint-ne els bugs que puguin ser trobats.

És probable que aquesta decisió presa per una de les deganes de les distribucions GNU/Linux sigui polèmica, i que molts dels seus programadors i col·laboradors prefereixin un desenvolupament basat en objectius més que en cicles de temps. Malgrat tot, la marxa enrere és difícil, pel què cal preguntar-se si al final el canvi de rumb de Debian afectarà la seva imatge, al suport de la comunitat i, sobretot, a la seva qualitat. Paradoxalment, la resposta a aquesta pregunta només la pot donar el temps…

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)