Debian podrà funcionar amb el kernel de FreeBSD

Compartir

Plataforma BSDL’equip de desenvolupament de la distribució dóna per prou estable la versió que empra el nucli kFreeBSD, amb el què en la propera edició podrem veure suport per a ell en les arquitectures i386 i amd64.

Redacció – Quan es parla de Debian, ràpidament tots nosaltres pensem en GNU/Linux. Però tot i això, el que és àmpliament conegut pels professionals de la informàtica, és molt desconegut entre els usuaris finals: Debian és un conjunt de programes que poden funcionar sobre diversos kernels. De fet, el més conegut d’entre aquests és The Hurd, encara que molta gent no sap que hi ha altres nuclis suportats.

Un altre d’aquests és el de FreeBSD, al qual se li afegeix tot el programari del projecte Debian (entorns gràfics, programes, utilitats, scripts,…), sota la denominació Debian GNU/kFreeBSD. Fins ara no s’havia considerat prou estable, però segons han indicat des del mateix projecte, la propera versió d’aquesta famosa distro serà la primera que compti amb el nucli de FreeBSD integrat i considerat el seu conjunt com a prou estable per ser versió release.

En el procés d’instal·lació, doncs, es podrà triar aquesta opció per a executar la distribució, gaudint de l’estabilitat i seguretat de gran categoria que proporciona aquest nucli, molt emprat (per la seva inclusió en el sistema operatiu clònic de Unix homòleg) en ISP’s per a les seves màquines.

Inicialment, el suport per al nucli GNU/kFreeBSD es limitarà a les arquitectures i386 i amd64 de les múltiples per a les quals es troba disponible Debian, però és probable que en el futur -i sempre depenent de l’èxit d’aquest desenvolupament- sigui migrat a altres.

Perquè FreeBSD?

Tal i com comentàvem abans, el nucli FreeBSD aporta una gran estabilitat i seguretat al sistema operatiu, i la versió d’Unix homònima que l’empra és un dels principals sistemes usats per les empreses que ofereixen serveis de hosting juntament amb GNU/Linux, Windows Server i Solaris/OpenSolaris. Així, doncs, si el que es busca és un sistema molt segur contra atacs externs i robust en executar les aplicacions (que pateixi pocs problemes com ara bloquejos), aquesta és una bona opció a tenir en compte.

Com a punt negatiu, destacar que les aplicacions Linux poden executar-se amb mòduls de compatibilitat o ser recompilades, però en ser un sistema menys emprat entre els usuaris finals, la varietat de programari natiu disponible és sensiblement inferior, malgrat que és perfectament funcional en qualsevol desktop. Pel què fa a drivers, el seu suport és menys abundant que amb GNU/Linux.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)