Debian publica la beta dels seus primers Live CD oficials

Compartir

L’equip de desenvolupament del projecte Live de la famosa distribució lliure ha anunciat la disponibilitat de les primeres imatges oficials de Live CD’s amb els entorns d’escriptori Gnome, KDE i Xfce per a les arquitectures i386 i AMD64.


Redacció imatica.org – Feia molt que tant usuaris com desenvolupadors relacionats directa o indirectament amb el projecte Debian desitjaven veure a les seves mans una versió Live d’aquesta famosa i prestigiosa distribució. Encara en fase beta ja estan disponibles per a descàrrega les primeres imatges de CD de Debian 5.0 "Lenny" Live.

Altres distribucions considerades majors (amb un gran nombre d’usuaris i referència i fins i tot base per a altres projectes derivats) han passat per la mateixa fase. Des de SuSE/openSUSE, que ja des de ben aviat va presentar versions retallades en Live CD de la seva distribució, fins a Fedora que les va incorporar fa relativament poc temps, passant per Ubuntu (precisament basada en Debian) que des dels seus primers balbucejos ha comptat amb una versió Live per provar la distro sense haver d’instal·lar a disc dur. Aquest ha estat, precisament, un dels seus avantatges, en permetre als usuaris provar el sistema operatiu sense veure’s obligats a tocar el sistema ja prèviament instal·lat a les seves màquines, a més de representar el principi de la gran explosió pública dels Live CD.

En aquests suports Live no només s’hi inclou el programari bàsic del sistema, sinó també un instal·lador que ens permet instal·lar el sistema complet a disc dur descarregant els paquets que li manquin a través d’Internet o d’una xarxa local. De fet, les imatges que s’ofereixen per a descàrrega lliure des de l’FTP de Debian no són més que el producte d’aplicar una sèrie de scripts anomenats live-helper que permeten construir una versió Live d’un sistema instal·lat en disc.

Les imatges Live en format ISO a punt per descarregar i gravar en CD estan disponibles per a les principals arquitectures hardware del mercat, les plataformes i386 i l’AMD64, comptant amb tres sabors diferents segons s’hi inclogui l’escriptori Gnome, KDE o Xfce. A més, també es compta amb una imatge estàndard (standard) sense entorn gràfic, prou petita com per cabre en un mini-CD de 8 cm.

Aquells usuaris amb més coneixements que vulguin arrencar la seva distribució des d’una clau USB en format Live també trobaran els fitxers necessaris gràcies a aquest projecte.

Per a properes versions, es poliran els problemes que sorgeixin amb les tres imatges disponibles actualment, a més d’afegir una imatge de DVD que contindrà els tres escriptoris principals que es poden trobar actualment per separat. La segona beta podria, a més, trigar molt poc a estar disponible: unes dues setmanes si fem cas del que es diu a l’anunci oficial de la presentació d’aquesta primera beta… i es compleix, és clar.

L’equip de desenvolupament del projecte Debian Live venia treballant en això des de feia uns dos anys i mig, sense haver publicat fins a la data la seva feina de manera oficial.

Guillem Alsina