Definitivament, Windows Phone 7 no mantindrà compatibilitat cap enrere

Compartir

Windows Phone 7Era una incògnita d’ençà de la seva presentació en el Mobile World Congress que per fi s’ha aclarit: el futur Windows Phone 7 no serà compatible amb les versions anteriors del sistema, i l’actualització d’un telèfon mòbil a aquesta nova revisió de la plataforma serà molt difícil si no impossible.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La companyia de Redmond ha anunciat el que probablement molts desenvolupadors de programari es temien: el seu nou sistema operatiu per a smartphones, Windows Phone 7, presentat aquest passat mes de febrer, no serà compatible cap enrere amb versions anteriors de la mateixa plataforma, fet que obligarà a reescriure molt de codi.

La nova interfície de Windows Phone 7Fins ara, semblava que Microsoft no tenia un producte acabat entre mans, sinó més aviat una llista d’especificacions a mig acabar, ja que la presentació en el congrés de tecnologia mòbil de Barcelona no va revelar cap detall tècnic concret i específic, sinó que es va centrar bàsicament en la interfície d’usuari i les funcionalitats multimèdia i d’Internet social per a l’usuari final, com per exemple videojocs o accés a Facebook. El fet que el sistema hagi estat presentat al febrer i només estigui disponible en telèfons per a les dates nadalenques ja deixa a entreveure que a Redmond es donen un marge per acabar-lo. Tot i això, era necessari presentar-lo quant més aviat millor a causa de les crítiques que des de fa temps ha suscitat la plataforma mòbil de la companyia, que ha anat retrocedint al mercat fins ocupar una quota que, per al potencial que té com a empresa, és irrisòria.

Charlie Kindel (Partner Group Program Manager for the Windows Phone Application Platform & Developer Experience*) publicava recentment en un post del seu blog, una review del que és el nou sistema operatiu, insistint en el fet que serà diferent d’allò que s’ha vist fins ara en la plataforma mòbil de Windows.

Un paràgraf m’ha cridat especialment l’atenció: "Per a nosaltres, el cost de passar del bo al millor és trencar clarament amb el passat. Per tal de permetre les fantàstiques experiències d’usuari que heu vist a les demos de Windows Phone 7 Series, hem hagut de trencar amb el passat. Per entregar el que esperen els desenvolupadors a la plataforma de desenvolupament hem hagut de canviar la manera en què s’escriuen les aplicacions del telèfon. Un resultat d’això és que les aplicacions existents no s’executaran en Windows Phone 7".

Una altra conseqüència d’això és que difícilment es podrà actualitzar un terminal equipat amb Windows Mobile 6.5 a la nova versió, malgrat que el mateix kindel ha reconegut que Microsoft continuarà oferint suport tècnic a la versió 6.5 de la seva plataforma i als fabricants que vulguin llançar telèfons basats en ella, pel que tampoc seria impossible que en el futur proper es llancés algun nou telèfon que sí fos actualitzable, malgrat que sí que seria quelcom estrany.

Els fonaments del desenvolupament per a Windows Phone s’aguantaran sobre les plataformes .NET i XNA, Silverlight, i estàndards Web 2.0 .

Un detall curiós de la imatge que llueix el post de Kindel és que en ella hi veiem un smartphone representatiu de cadascuna de les plataformes principals amb presència en el mercat: un iPhone, un Nokia 5800 (en representació de Symbian), una BlackBerry, una Palm Pre (WebOS) i un prototip conceptual de telèfon funcionant amb Windows Phone 7. Però ni rastre de l’Android de Google tot i que en poc temps, aquesta s’ha convertit per dret propi en una de les principals plataformes del mercat.

Potser alguns no hi haguessin inclòs el WebOS o bé hi haguessin afegit el sistema Brew de Qualcomm, que comença a ser vist en alguns exemplars de telèfon mòbil dirigits a l’usuari final, però la qüestió és que l’elecció l’ha feta Microsoft. I veiem ben clar a qui ha ignorat.

* Malgrat que a www.imatica.org acostumem a traduir els títols dels càrrecs de l’anglès a la llengua en la qual escrivim l’article, en aquest cas i degut a la longitud del text i que es podrien perdre matisos, hem optat per deixar-lo tal i com està. Tot i això, una traducció aproximada seria "Mànager del Programa per al Grup de Partners per a l’Experiència d’Aplicació i Desenvolupament de Windows Phone".

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina