Dell podria revolucionar el món dels servidors gràcies als xips VIA Nano

Compartir

MaquinariLa companyia nord-americana ha presentat una arquitectura altament modular i de gran eficiència energètica, basada en la plataforma del fabricant taiwanès, inicialment destinada al segment dels netbooks.

Els nous servidors basats en el microxip VIA NanoRedacció – Petits, barats i amb un baix consum, així podem definir de forma ràpida els microxips VIA Nano. Per la definició, aquests serien els candidats ideals a equipar màquines del tipus netbook o MID, petites i que necessiten de components que tot i ser poc potents, tampoc augmentin el preu ni la grandària de l’aparell. I així els va concebre VIA però sense desmerèixer les seves capacitats per a tasques “superiors”. I així ho ha entès Dell, que ha presentat la nova sèrie de servidors XS11-VX8, més coneguts pel seu sobrenom “Fortuna”, que els empren com a processadors centrals.

Aquests no són servidors per competir directament amb les grans màquines dels centres de procés de dades (per als que la mateixa companyia ja té les potents sèries PowerEdge), sinó per a empreses que necessiten mantenir els seus propis servidors, que no requereixen d’una potència desmesurada ni d’unes costoses infraestructures per a mantenir-los.

Els VIA Nano emprats per Dell són processadors de 64 bits construïts emprant tecnologia de 65 nanòmetres, el consum energètic dels quals oscil·la entre els 20 i els 29 watts a ple rendiment, i uns 15 quan no manté càrrega de treball. Compten també amb extensions de virtualització, quelcom ja imprescindible en qualsevol servidor modern que es vulgui considerar com a tal, perquè tots els sistemes operatius líders en aquest camp compten amb les seves funcionalitats de virtualització, ja siguin natives o proporcionades per programari de terceres parts. Les velocitats a què poden funcionar aquests xips varien entre 1 i 1,8 GHz.

El format en què es presenta un d’aquests servidors no és molt més gran que un disc dur. Les imatges que ha publicat Dell són, de fet, una infraestructura molt modular, disposant cadascun dels mòduls dels recursos suficients per actuar en solitari (memòria RAM, connexió de xarxa, microprocessador, emmagatzemament). Aquests mòduls s’encadenen muntant-los en un xassís que facilita la seva interconnexió.

La connexió d’un nou mòdul en un rack preexistent es pot fer en calent (hot plug), el que significa que el servidor pot ampliar-se sense haver-lo d’aturar.

El target d’aquest tipus de servidors són, com he deixat a entreveure anteriorment, companyies que no requereixen d’un servidor exageradament potent però si escalable, com ara projectes que comencen i empreses que preveuen una expansió i creixement constant.

També és un producte orientat a competir en un segment de clients que habitualment aposten per servidors en format torre, menys ampliables o, com a mínim, ampliables de forma menys còmoda.

El preu de cadascun dels mòduls (que recordem, constitueixen un servidor per ells mateixos) estarà d’acord amb la filosofia minimalista, ja que rondarà els 400 dòlars, pel què per a una empresa que comenci la seva activitat i tingui previst créixer, suposarà una inversió inicial baixa que podrà anar creixent segons les seves necessitats i recursos econòmics disponibles. A això li haurem d’afegir el cost del bastidor.

El moviment de Dell obre tot un camp de possibilitats, especialment a Intel per a la seva arquitectura Atom, fins a la data inèdita en un altre camp que no siguin els netbooks i UMPC’s. Trigarem gaire en veure un servidor modular basat en aquests microxips? i qui serà l’afortunada que els llanci en primer lloc? HP? IBM? Personalment aposto per Hewlett-Packard.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)