Denuncien Google a Europa per la seva estratègia amb Android

Compartir

FairSearch, entitat que agrupa a empreses com Microsoft, Nokia, Oracle o Tripadvisor, ha interposat una denúncia davant de la Comissió Europea contra el gegant de les cerques per oferir Android gratuïtament als fabricants de smartphones, i per obligar-los a usar i donar un lloc preeminent en el terminal a les seves pròpies aplicacions (Gmail, Maps, YouTube,…).

Oficines de Google. Fotografia de Rober Scoble a Flickr sota llicència Creative Commons

Oficines de Google. Fotografia de Rober Scoble a Flickr sota llicència Creative Commons

Ser el número u et pot portar a moltes coses però, indefectiblement, et durà a crear-te enemics. Això bé ho sap Google, que està virtualment enemistada amb gairebé tota la resta de la gran indústria tecnològica: amb Microsoft i Apple per motius més que evidents, amb Facebook perquè la companyia de Mark Zuckerberg s’ha erigit com el rival que la pot desbancar de la seva posició com a número 1 d’Internet, amb Yahoo! per ser un rival històric (malgrat que aquesta darrera conserva actualment un percentatge mínim en el mercat global de les cerques), amb Oracle pels casos legals respecte a Java, i així podríem seguir una bona estona.

Fent ús de la dita popular “l’enemic del meu enemic és el meu amic” uns, quants d’aquests rivals i enemics de Google es van agrupar ja fa un temps sota el paraigua de FairSearch (en anglès, literalment, “cerca justa”), una entitat que treballa per donar a conèixer fets sobre Google -amb la interpretació adequada que li donen aquestes empreses- i a denunciar la companyia de Mountain View sempre que és possible.

La branca europea de l’organització ha presentat denúncia davant la Comissió Europea contra Google per pràctiques contra la competència en el mercat, concretament per la manera en què aquesta comercialitza la seva plataforma de programari Android als fabricants.

Per començar, FairSearch es queixa que Google ofereix Android gratuïtament, fet que suposa un llast per a la resta dels proveïdors de sistemes operatius ja que ells cobren pel seu programari, el que al seu torn els relega a una posició d’inferioritat respecte al gegant de Mountain View, que ja domina un 70% del mercat dels telèfons intel·ligents, segons xifra aportada per la mateixa entitat.

Tot seguit, l’organització que agrupa competidors i empreses descontentes amb Google, afirma que aquesta darrera obliga els fabricants a incloure entre les apps que vénen preinstal·lades en el terminal, la seva suite d’aplicacions, malgrat que al fabricant només li interessi una. Per exemple, si un fabricant vol incloure l’app de Gmail en un nou terminal, hauria d’incloure també YouTube, Maps o Play entre d’altres.

Finalment, FairSearch considera que degut a tot això, Google monopolitza el tràfic d’Internet des dels smartphones, dominant amb això aclaparadorament el sector de la publicitat online (fins a un 96% dóna com a xifra l’organització).

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: