Desacord entre els productors de navegadors web sobre com ha d’implementar Microsoft la selecció de browsers

Compartir

InternetTot i estar d’acord amb la mesura proposada per la companyia de Redmond per evitar més problemes legals amb la Unió Europea, els seus rivals discrepen en la forma d’executar-la.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Al juliol, Microsoft va presentar una proposta a les autoritats reguladores del vell continent per evitar caure en una altra causa legal per presumptes pràctiques monopolístiques, aquest cop amb el seu navegador web -per la inclusió del qual en el Windows ha tingut ja diverses causes amb la justícia, tant a Europa com als Estats Units-. Aquesta consistia en incloure en el seu sistema operatiu un element que permetés a l’usuari seleccionar, descarregar des d’Internet i instal·lar un navegador web, ja fos l’Internet Explorer o un altre de la competència (Firefox, Opera, Safari o Chrome).

Els rivals més directes de la companyia de Redmond, així com les autoritats reguladores europees, es mostraren immediatament satisfets amb la proposta, amb la qual encara avui hi estan d’acord, però hi ha discrepàncies sobre la forma de dur-la a la pràctica.

Des de Microsoft es proposa que aquesta forma de selecció es faci efectiva a través d’una mena de pàgina web, el que no és ben vist des d’Opera, que va interposar a principis d’any la demanda que ha originat aquest cas. Des del fabricant noruec s’advoca per una finestra que sigui una aplicació nativa del sistema operatiu i que sigui vista com a tal pels usuaris.

Preguntes sense contestar

És obvi que en el panorama d’Internet, avui en dia el lideratge se’l disputen l’IE de Microsoft i Firefox, amb una sèrie de navegadors que gaudeixen de molta menys quota de mercat, grup constituït per Safari, Chrome i Opera. Aquests cinc navegadors i cap més serien els triats per a constar en la finestra de selecció de browser per al sistema Windows. Però, perquè només aquests i no altres? Hi ha altres alternatives, encara que molt minoritàries. A despit del nombre, perquè no tenen dret a aparèixer a la finestra de selecció?

Aquest és un bon motiu per a qüestionar la forma en què s’està duent a terme la “desmonopolització” del navegador en Windows: es substitueix una opció preinstal·lada (i que segons l’argument d’Opera i la resta de fabricants, desanima l’usuari a provar una alternativa) per un grup tancat d’opcions que podrien minar l’entrada en el mercat d’una nova opció puixant. Potser el seu objectiu sigui precisament aquest, evitar que algú més es fiqui en el seu mercat…

Hi ha veus discordants que afirmen que el millor seria que la Unió Europea obligués a Microsoft a complir els estàndards marcats pel W3C, ja que així els navegadors web existents es diferenciarien bàsicament només en el rendiment que ofereixen. Amb això es solucionarien diversos problemes d’una sola tacada: la compatibilitat dels llocs web amb diferents plataformes (Windows, GNU/Linux, Mac OS X,…), l’esforç que han de realitzar els programadors web per homologar els seus desenvolupaments amb els diferents browsers existents*, i les possibilitats d’elecció dels usuaris, que ja no es veurien lligats a un determinat programa per accedir a serveis en línia.

Malgrat tot, amb aquesta solució encara quedaria pendent el problema de la integració de l’IE de Microsoft en Windows, que les altres companyies continuarien criticant per aprofitar-se de la posició avantatjosa de la seva plataforma en el mercat i, amb això, de competència deslleial.

* Bàsicament han de comprovar la compatibilitat per a dos grans grups: d’una banda, l’Internet Explorer i, per l’altra, la resta de navegadors web.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)