Desenvolupadors de GNOME volen abraçar la idea de les apps

Compartir

En la Developer Experience Hackfest de GNOME celebrada fa uns dies a Brussel·les, un grup de programadors van desenvolupar la idea d’aplicacions simples i encapsulades, concepte homologable al de les apps en sistemes operatius mòbils com Android o iOS.

El concepte d’apps s’ha estès a la mateixa velocitat amb què els sistemes operatius mòbils com Android han deixat la seva empremta en dispositius diferents dels smartphones, començant pels tablets i acabant amb els televisors gràcies als smart TV’s. Microsoft també l’ha adoptat per a les senzilles aplicacions de Windows 8, a més d’acollir-se al concepte de botiga d’aplicacions o app store, ja que Windows també disposa d’una des de la qual es poden instal·lar aquestes apps.

La diversitat de l’ecosistema GNU/Linux en particular i del programari lliure en general propicia que també hi hagi partidaris d’incorporar aquest concepte d’apps en el sistema del pingüí, i un bon exemple d’aquest és el grup de desenvolupadors de GNOME que en la darrera Developer Experience Hackfest de l’entorn d’usuari celebrada en el marc de la conferència FOSDEM (Free and Open source Software Developers European Meeting) van planificar com havien de ser aquestes apps.

Segons s’indica en un llarg post del blog d’Alexander Larsson, aquest tipus d’apps estarien encapsulades i aïllades de la resta d’aplicacions i del sistema operatiu, executant-se en una mena d’entorn virtualitzat. En comptes d’interrelacionar-se amb les llibreries instal·lades en el sistema, inclourien tot el que és necessari per a executar-se.

Instal·lar una d’aquestes apps seria més fàcil que les instal·lacions actuals, almenys per a l’usuari final, ja que només hauria de copiar un fitxer i situar-lo a qualsevol lloc. Igualment, les descàrregues d’aplicacions des d’Internet podrien continuar emprant el mateix tipus de gestors de paquets, però simplificant-ne molt el seu funcionament.

No seria gens estrany que, en un futur molt proper, els usuaris de diversos entorns gràfics per a UNIX/Linux poguessin gaudir del model d’apps lleugeres, donada la seva popularització entre els usuaris finals i l’interès dels desenvolupadors. La varietat de solucions tècniques per dur-les a terme és enorme, per la qual cosa no cal desenvolupar més que el suport en l’entorn gràfic.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: