Deu consells útils per estar protegit a Facebook

Compartir

FacebookLes xarxes socials s’han convertit en un dels principals blancs dels ciber-criminals, essent Facebook el principal d’ells. A fi i efecte de protegir la informació dels usuaris i evitar que s’exposin a possibles atacs, Trend Micro ha elaborat un decàleg amb els principals consells per a què l’usuari estigui protegit.

Nota de premsa – Els investigadors de seguretat de Trend Micro, líder global en seguretat de continguts a Internet, adverteixen que els ciber-criminals estan bolcant els seus esforços en explotar les xarxes socials, donat el creixent nombre d’usuaris amb què compten i la quantitat d’informació personal que poden obtenir dels mateixos.

En aquest sentit, Facebook s’ha convertit en un dels principals objectius per als ciber-delinqüents. Per això, a continuació Trend Micro ofereix un decàleg amb uns consells pràctics i senzills per tal que els usuaris puguin estar protegits:

 1. Assegureu-vos de que esteu a la pàgina real de Facebook: Per garantir la seguretat i privacitat del vostre compte de Facebook, no escriviu mai una contrasenya a menys que estigueu segur que esteu a la web real de Facebook. Per entrar al lloc, utilitzeu el vostre propi enllaç marcat com a preferit o escriviu el nom en el vostre navegador – no seguiu enllaços a Facebook, fins i tot si procedeixen d’un amic. Rik Ferguson, Assessor de Seguretat de Trend Micro, recomana que, per evitar el phishing, “accediu només a pàgines web legítimes on hi tingueu un compte. Per exemple, “www.facebook.badguy.com” no és una pàgina legítima de Facebook del domini “www.facebook.com”. Degut a què els noms de domini són configurats en una “estructura d’arbre”, que es llegeixen d’esquerra a dreta, www.facebook.badguy.com indica que la pàgina en què està es troba dins d’un lloc anomenat Badguy.com. Quan tingueu un dubte, escriviu “www.facebook.com” en el vostre navegador per entrar al lloc de Facebook legítim”.

 2. Establiu paràmetres de privacitat en mode segur: Dins de Facebook hi ha configuracions de privacitat que permeten controlar qui veu el vostre perfil i la vostra informació personal. D’acord amb Ferguson, “l’usuari pot triar, per exemple, permetre que només els ‘amics’ vegin la seva informació personal, però pot permetre que les seves ‘xarxes i amics’ vegin el seu perfil. Facebook tria automàticament els paràmetres més oberts, per això, recomanem visitar la pàgina de configuració de privacitat per tal que pugui prendre les seves pròpies decisions sobre el què la gent tindrà permès veure sobre vostè”.

 3. Establiu els paràmetres de cerca en mode segur: Dins dels paràmetres de privacitat de Facebook hi ha ajustaments de cerca on podeu controlar qui us pot trobar. Podeu limitar els paràmetres de seguretat a “només amics”, reduint la probabilitat que un criminal ho trobi. L’aspecte negatiu de més seguretat, per descomptat, és que aquells que no siguin ja els vostres “amics” (com per exemple els amics del col·legi, dels que no n’heu tingut notícies des de fa molt de temps) no ho trobin. Per descomptat, vostè sí que els pot trobar. També és possible utilitzar aquesta funcionalitat per controlar el què la gent pot veure sobre vostè, com la vostra foto del perfil, la vostra llista d’amics i altres aspectes. Així mateix, l’usuari pot triar la forma de contactar amb aquells que us han trobat després de realitzar una cerca. En limitar qui envia missatges, podeu reduir la possibilitat que un ciber-criminal us envii codi maliciós. També hi ha una configuració de llistes de cerques públiques per a controlar si el vostre resultat de cerques està disponible fora de Facebook. (De manera predeterminada, Facebook permet cerques públiques dels seus membres, les quals després són enviades per a un indexat del motor de cerca).

 4. Mai feu clic en enllaços desconeguts o sospitosos: desafortunadament els vostres amics poden enviar spam, virus o codi maliciós sense voler a través de Facebook si els vostres comptes estan infectats. Des de Trend Micro es recomana no fer clic en vincles o arxius adjunts que no reconegueu i no executar cap arxiu “.exe” en el vostre equip sense saber exactament què són i què fan.

 5. Creeu una contrasenya segura: Creeu una contrasenya per a Facebook que no estigui relacionada amb les contrasenyes de les transaccions financeres en línia ni amb els vostres comptes. Per exemple, no utilitzeu la mateixa contrasenya per al vostre compte de correu electrònic, el vostre compte bancari per Internet o el vostre compte de Facebook. Si els ciber-criminals descobreixen la vostra contrasenya, la provaran en altres comptes. Quan creeu una nova contrasenya, empreu una combinació de lletres majúscules i minúscules, nombres i símbols.

 6. Descarregueu la versió més actual del navegador: El programari actualitzat del navegador conté característiques de seguretat importants i capacitats de protecció. Les versions actuals de Firefox i Internet Explorer, per exemple, us adverteixen si us heu dirigit a un lloc de phishing sospitós. Trend Micro aconsella sempre actualitzar el navegador amb la versió més recent i posar pegats immediatament a tot el programari de l’escriptori i els plug-ins del navegador com ara Flash, QuickTime i altres.

 7. Descarregueu només aplicacions de fonts de confiança: Imagineu el què passaria si un criminal creés un compte fals i una aplicació perillosa, que fos llavors enviada als usuaris amb amics de Facebook. Aquests usuaris l’enviarien als seus amics i així successivament. Per evitar que això passi, visiteu la secció de Facebook “Application Settings”, on podeu editar les configuracions atribuïdes a aquesta aplicació. Alguns cucs de Facebook, de fet, roben els contactes dels usuaris per tal que aquests puguin rebre un enllaç d’un “amic”, que en realitat fou distribuït per un cuc. Per aquest motiu, és important parar compte amb totes les aplicacions, fins i tot aquelles dels “amics”. Llegir la descripció de l’aplicació abans d’instal·lar-la i buscar opinions en els fòrums sobre l’aplicació per veure el què altres en pensen és fonamental. Si es tenen sospites, escriviu el nom de l’aplicació en un motor de cerca i comproveu-ne la documentació. Finalment, si no utilitzeu l’aplicació, elimineu-la.

 8. No divulgueu informació personal: En els darrers mesos, la popular nota “25 Coses Sobre Vostè”,circulava a Facebook. Aquesta sol·licitava als receptors que estaven etiquetats dins d’una nota respondre un qüestionari enumerant 25 coses sobre ells. Si bé aquesta nota probablement era inofensiva, cal parar compte sobre qualsevol nota o sol·licitud d’informació personal. Rik Ferguson suggereix: “Empreu aquesta regla bàsica – no divulgueu informació al Facebook que no proporcionaríeu a un estrany quan truca per telèfon. Els criminals poden utilitzar informació personal de Facebook com ara dates de naixement, noms de mascotes, noms de soltera, noms d’escoles – per violar els comptes financers i molts altres recursos en línia”.

 9. Si creieu que el vostre compte de Facebook
  està compromès, canvieu-ne la contrasenya
  : Si creieu que podeu haver instal·lat una aplicació sospitosa, vau fer clic a un enllaç maliciós o si sospiteu que algú pot haver entrat en el vostre compte, canvieu immediatament la seva contrasenya, notifiqueu-ho a Facebook i realitzeu una anàlisi completa anti-malware en el vostre ordinador.

 10. Mantingueu sempre actualitzat el vostre programari anti-malware: Instal·leu i executeu programari de seguretat actualitzat, com ara Trend Micro Internet Security Pro, o les solucions Trend Micro Enterprise Security per a empreses, que ofereixen un model de multi-capa per completar la protecció contra les amenaces web més recents.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)