Disponibilitat i harmonització de freqüències, i regulació, les principals preocupacions de les operadores

Compartir

Els cada cop més emprats serveis cloud demanen grans amples de banda que només es poden aconseguir amb l’adjudicació de noves freqüències, argument repetit fins a la sacietat -entre d’altres- per les operadores de telefonia en la seva festa anual.

Els problemes d'ample de banda de les operadores vénen donats per la transició de l'era dels smartphones a l'era del cloud. Fotografia d'una de les diapositives de la presentació del CEO d'AT&T en la primera keynote del Mobile World Congress 2013

Els problemes d’ample de banda de les operadores vénen donats per la transició de l’era dels smartphones a l’era del cloud. Fotografia d’una de les diapositives de la presentació del CEO d’AT&T en la primera keynote del Mobile World Congress 2013

Quan parlem del Mobile World Congress, a tothom li vénen ràpidament al cap les presentacions de terminals o les tecnologies revolucionàries en els models que seran llançats en un futur. Però hi ha un segment dins de les empreses que concorren a aquest esdeveniment, menys interessant per al gran públic però igual de transcendental per a la indústria mòbil en el seu conjunt: les operadores.

Sense elles, els dispositius com smartphones o tablets perdrien la major part del seu sentit, doncs són les encarregades de proporcionar la connexió a la xarxa de telefonia mòbil (per tant, la capacitat de rebre i fer trucades) i la connexió a Internet. I, com a sector empresarial, pateixen els seus propis problemes i tenen els seus propis interessos.

En la present edició del congrés, i segons he pogut veure, en les diferents ‘keynotes’ que s’han celebrat amb intervencions de presidents i CEOs de grans operadores, han tret a la palestra una sèrie de temes recurrents.

Més freqüències

L’ús creixent de serveis cloud tant per part dels usuaris finals com dels corporatius s’està plantejant per a les operadores com un problema, ja que els seus recursos són limitats i no es poden estar enfrontant a una renovació constant dels seus equips de xarxa i transmissions (deixant de banda polèmiques sobre si a això hi haurien de destinar o no una part més gran dels seus pressupostos i beneficis).

En aquest sentit, des de César Alierta (Telefónica) fins a Vittorio Colao (Vodafone) han inclòs en els seus discursos una petició més o menys explícita, més o menys velada, per tal que s’adjudiquin a les operadores un nombre més gran de freqüències.

Harmonització

No es tracta només d’assignar més freqüències (alliberant-les d’altres serveis, si és possible, com es va fer a l’Estat Espanyol amb una banda de la TDT), si no d’harmonitzar-les entre països per tal que les persones puguin circular amb els seus terminals sense haver de preocupar-se per si la seva connexió 3G/4G funcionarà en un altre país.

Desregularització del mercat

En el seu conjunt, les operadores reclamen una menor intervenció dels governs en el sector, i que aquesta sigui mínima per a arbitrar el mercat. Petició una mica vaga, però que podria tenir molta relació amb la neutralitat de la Xarxa, un concepte que governs d’uns quants països han volgut protegir en les seves respectives legislacions.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: