Disponible Debian GNU/Hurd 2013

Compartir

Es basa en les mateixes fonts que Debian GNU/Linux 7.0 Wheezy, però prenent com a base la versió inestable de la distro Linux, i canviant el seu nucli pel Hurd.

Pocs dies després de que fos anunciada Debian GNU/Linux 7.0 Wheezy, tenim entre nosaltres la mateixa versió d’aquest sistema operatiu (basada pràcticament en el mateix codi font) però amb el nucli The Hurd.

Aquest és un kernel alternatiu al creat per Linus Torvalds, desenvolupat pel projecte GNU i protegit per Richard Stallman, que va néixer a principis de la dècada dels 90 del segle passat i ha viscut un desenvolupament molt lent degut a la falta de voluntaris i recursos (Linux és un projecte que atrau a una massa molt superior de programadors).

El procés d’instal·lació i configuració és pràcticament el mateix de cara a l’usuari final, ja que a nivell gràfic i d’usabilitat es tracta exactament del mateix sistema operatiu, allò que varia són les “interioritats”, la manera en què el sistema treballa per dins. Seria, per fer-nos-en una idea aproximada, com si agafem dos cotxes exactament iguals i a un li canviem el motor, realitzant els ajustaments adequats per a què funcioni. Els seients, volant, controls, etc. seran els mateixos, allò que canvia és la forma en què treballa internament i, naturalment, això pot redundar en un rendiment diferent encara que l’aspecte extern sigui exactament el mateix.

Per a totes aquelles persones que vulguin provar el nucli Hurd, poden descarregar aquesta versió de Debian des de Debian Ports en els tres ‘sabors’ habituals (instal·lació de xarxa, CD o DVD) per a arquitectures i386 (32 bits).

Segons informa GNU, més del 75% dels paquets de Debian GNU/Linux han estat portats a Debian GNU/Hurd, havent-ne més per venir, la qual cosa ens proporciona un sistema operatiu gairebé idèntic a nivell de funcionalitat.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: