Disponible la beta de Chrome 5 amb Flash i Native Client incorporats
Google aposta pel format multimèdia d’Adobe incloent suport per defecte per a ell en el seu navegador web, sembla que com a nou enfrontament amb Apple. D’altra banda, i gràcies a Native Client, permet executar binaris dins del navegador.
Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Amb un ritme de llançament de noves versions envejable per a la resta dels fabricants de browsers, Google ha pogut posicionar a Chrome en el tercer lloc del rànquing mundial de navegadors web darrere de Firefox i, a molta distància, un Internet Explorer que no veu encara finalitzar el seu regnat però que va perdent usuaris dia a dia. La rapidesa d’execució del programa i a l’hora de renderitzar pàgines web, l’èmfasi per accelerar el rendiment de JavaScript i les tecnologies emprades en la Web 2.0 juntament amb la senzillesa del procés d’instal·lació i la seva interfície gràfica, són les claus per a entendre l’èxit d’aquest programa, a més de l’omnipresència de Google amb la facilitat en publicitat que això comporta.
Decidida a no perdre pistonada, Google ha posat a disposició dels internautes una preview de la cinquena encarnació de Chrome, seguint amb un ritme de desenvolupament molt vertiginós per a la breu història que té a les seves esquenes aquest navegador. Entre les novetats més destacables que presenta, ens hi trobem:
Plug-in de Flash integrat. Sembla que darrerament no hi ha bona sintonia entre Apple i Google, i una mostra d’això és que quan la primera menysprea públicament a Adobe i el seu format Flash, la segona el recolza. Ja ho va demostrar en el recent Mobile World Congress en anunciar que la seva plataforma Android comptarà amb suport per a Flash, i ho torna a demostrar ara incloent el plug-in de Flash amb el navegador. Aquest s’actualitzarà de manera automàtica a les noves versions que vagin sortint. Tot i que alguns mitjans han indicat que el suport per a Flash serà natiu, el més probable és que es tracti del plug-in "de tota la vida" inclòs en el browser, ja que així es pot actualitzar automàticament per separat de la resta del programa quan sigui necessari.
Inclusió de Native Client. Aquesta tecnologia permet l’execució de codi binari dins d’un navegador web, i s’especula amb la seva futura inclusió en Chrome OS per a salvar l’obstacle que suposa la impossibilitat d’executar programes en local d’aquest sistema, quelcom que si permetria la inclusió de Native Client. Per tal de provar-lo, haurem d’executar el navegador des de la línia de comandes seguit del modificador o flag –enable-nacl .
Millora en el rendiment. Segons afirma Google, el nou browser és entre un 30 i un 35% més ràpid que en les versions anteriors gràcies a les millores aplicades, especialment, en el motor de processament de JavaScript V8.
Més compatibilitat amb HTML 5. Incloses les facilitats de geolocalització, web sockets, arrossegar i deixar anar (drag&drop), o cache de dades per a aplicacions (App Cache).
Sincronitzant-ho tot. Fins ara era possible sincronitzar els preferits del browser entre màquines diferents, però amb la nova versió això es porta un pas més enllà sincronitzant, a més, elements com ara les preferències de l’usuari, la pàgina d’inici, el tema (skin) amb el que s’hagi personalitzat el navegador, la llengua en la que es troba, i les pàgines carregades inicialment. Canviar d’ordinador mai ha estat tan fàcil pel que fa a browsers.
La descàrrega d’aquesta versió beta es pot realitzar per a Windows, Mac OS X i GNU/Linux.
Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org
- FutureBuds: els auriculars que saben quan te’ls has tret - 7 de març de 2019
- Paymo, el primer smartphone-cartera veritablement digital - 7 de març de 2019
- Mobile World Congress: algunes conclusions interessants - 4 de març de 2019