Disponible la beta de Chrome 5 amb Flash i Native Client incorporats

Compartir

ChromeGoogle aposta pel format multimèdia d’Adobe incloent suport per defecte per a ell en el seu navegador web, sembla que com a nou enfrontament amb Apple. D’altra banda, i gràcies a Native Client, permet executar binaris dins del navegador.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Amb un ritme de llançament de noves versions envejable per a la resta dels fabricants de browsers, Google ha pogut posicionar a Chrome en el tercer lloc del rànquing mundial de navegadors web darrere de Firefox i, a molta distància, un Internet Explorer que no veu encara finalitzar el seu regnat però que va perdent usuaris dia a dia. La rapidesa d’execució del programa i a l’hora de renderitzar pàgines web, l’èmfasi per accelerar el rendiment de JavaScript i les tecnologies emprades en la Web 2.0 juntament amb la senzillesa del procés d’instal·lació i la seva interfície gràfica, són les claus per a entendre l’èxit d’aquest programa, a més de l’omnipresència de Google amb la facilitat en publicitat que això comporta.

Decidida a no perdre pistonada, Google ha posat a disposició dels internautes una preview de la cinquena encarnació de Chrome, seguint amb un ritme de desenvolupament molt vertiginós per a la breu història que té a les seves esquenes aquest navegador. Entre les novetats més destacables que presenta, ens hi trobem:

  • Plug-in de Flash integrat. Sembla que darrerament no hi ha bona sintonia entre Apple i Google, i una mostra d’això és que quan la primera menysprea públicament a Adobe i el seu format Flash, la segona el recolza. Ja ho va demostrar en el recent Mobile World Congress en anunciar que la seva plataforma Android comptarà amb suport per a Flash, i ho torna a demostrar ara incloent el plug-in de Flash amb el navegador. Aquest s’actualitzarà de manera automàtica a les noves versions que vagin sortint. Tot i que alguns mitjans han indicat que el suport per a Flash serà natiu, el més probable és que es tracti del plug-in "de tota la vida" inclòs en el browser, ja que així es pot actualitzar automàticament per separat de la resta del programa quan sigui necessari.

  • Inclusió de Native Client. Aquesta tecnologia permet l’execució de codi binari dins d’un navegador web, i s’especula amb la seva futura inclusió en Chrome OS per a salvar l’obstacle que suposa la impossibilitat d’executar programes en local d’aquest sistema, quelcom que si permetria la inclusió de Native Client. Per tal de provar-lo, haurem d’executar el navegador des de la línia de comandes seguit del modificador o flag –enable-nacl .

  • Millora en el rendiment. Segons afirma Google, el nou browser és entre un 30 i un 35% més ràpid que en les versions anteriors gràcies a les millores aplicades, especialment, en el motor de processament de JavaScript V8.

  • Més compatibilitat amb HTML 5. Incloses les facilitats de geolocalització, web sockets, arrossegar i deixar anar (drag&drop), o cache de dades per a aplicacions (App Cache).

  • Sincronitzant-ho tot. Fins ara era possible sincronitzar els preferits del browser entre màquines diferents, però amb la nova versió això es porta un pas més enllà sincronitzant, a més, elements com ara les preferències de l’usuari, la pàgina d’inici, el tema (skin) amb el que s’hagi personalitzat el navegador, la llengua en la que es troba, i les pàgines carregades inicialment. Canviar d’ordinador mai ha estat tan fàcil pel que fa a browsers.

La descàrrega d’aquesta versió beta es pot realitzar per a Windows, Mac OS X i GNU/Linux.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina