Disponible la primera beta p

Compartir

Amb aquest navegador, la companyia noruega espera oferir un producte diferent de l’Opera Mini per als moderns dispositius mòbils més potents que els tradicionals telèfons mòbils amb menys capacitats, i lluitar més eficaçment contra l’atracció que suposa l’excel·lent funcionament del Safari de l’iPhone.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com una completa reinvenció del navegador web en els telèfons mòbils qualifica Opera a la seva nova creació, el navegador Opera Mobile 9.5, el qual empra la mateixa tecnologia que Opera Mini per proporcionar a l’usuari no la versió mòbil o adaptada d’un lloc web al telèfon mòbil de l’usuari, sinó el mateix lloc que veiem a l’ordinador de sobretaula però adaptat a la pantalla del dispositiu mòbil.

Una captura de pantalla d'Opera Mobile 9.5Comptem, òbviament, amb l’opció de zoom, quelcom que ens serà indispensable per treballar correctament podent ampliar qualsevol secció de la pàgina que vulguem. Entre les diverses funcionalitats que ofereix trobem:

– El motor de renderització és Presto 2.1, el mateix que equipa a les darreres versions del navegador de la mateixa companyia noruega per a plataformes de sobretaula. Opera presumeix que compleix amb el major nombre d’estàndards.
– Possibilitat de salvar en el nostre telèfon o dispositiu mòbil, les imatges que veiem a les pàgines visitades o les mateixes pàgines.
– Interfície d’usuari renovada, més clara i intuïtiva, dissenyada per a una navegació més ràpida i fàcil.
– Més velocitat en la càrrega i renderitzat de les pàgines.
– Inclou Opera Dragonfly (en anglès, libèl·lula), una eina de debugging per a desenvolupadors.

De moment, la versió 9.5 d’aquest navegador només es troba disponible per a dispositius equipats amb Windows en diverses de les seves versions (Pocket PC 5, 2003, Smartphone,…), comptant amb la versió 8.65 per a altres dispositius que empren la interfície S60 de Symbian.

Com he comentat anteriorment, aquesta edició es tracta de la primera beta pública del programa. Per a futures betes s’espera poder incloure les següents funcionalitats:

– Widgets, petits programes que empren el navegador web per dur a terme accions molt concretes.
– Opera Link, un servei que ens permet accedir a dades com ara els preferits (bookmarks), Speed Dial i barres d’eines personals, des de qualsevol navegador Opera en qualsevol dispositiu.
– Suport per al sistema operatiu Symbian, l’assignatura pendent d’aquest navegador ja que aquest sistema operatiu és el més emprat entre els fabricants i usuaris de telèfons mòbils.

Guillem Alsina