Disponible la versi

Compartir

Suport per a sistemes de 64 bits en mode guest i una nova interfície per a la versió Mac OS X, les principals novetats.


El logo de VirtualBoxGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – VirtualBox és un programari de virtualització desenvolupat per Sun Microsystems i emprat a la plataforma de virtualització xVM de la mateixa companyia, estant disponible sota una llicència híbrida GNU-propietària (el que significa que hi ha una versió bàsica de codi obert i una altra més completa però que inclou tecnologies propietàries). I malgrat aquesta tarja de presentació que l’acredita com una opció que s’ha de tenir en compte en el terreny de la virtualització, és relativament desconegut en favor de les ofertes de VMware, Microsoft i fins i tot altres sistemes de virtualització de codi obert.

En la seva versió 2.0 inclou suport per a les noves plataformes de 64 bits com ara Windows Vista i Red Hat Enterprise Linux entre d’altres sistemes operatius. Per a la plataforma maquinari/programari d’Apple (hi ha disponible un paquet de VirtualBox per a Mac OS X sobre processadors Intel) s’introdueix una nova interfície d’usuari així com un subsistema de connexió a la xarxa millorat, quelcom que també s’ha inclòs en la versió per a Solaris. Per a la plataforma hardware d’AMD s’ha millorat el rendiment del programa.

Com a sistemes operatius guest, en principi VirtualBox és capaç d’executar gairebé qualsevol sistema existent avui en dia per a plataformes x86 i derivades, amb algunes excepcions. Tot i això, aquestes són menors i rescindides a algunes versions concretes de distribucions GNU/Linux com Red Hat 7 (malgrat que funciona amb la 9 i Fedora), i sistemes alternatius com QNX Neutrino 6.3.2 o Visopsys. Sistemes descatalogats com DOS o OS/2 són suportats pel programa.

Juntament amb aquesta nova versió del programari, Sun Microsystems també ha presentat la seva oferta de suport tècnic Sun xVM VirtualBox Software Enterprise Subscription, que consisteix en un servei 24/7 per a usuaris corporatius amb un cost a partir dels 30 dòlars per usuari i any.

Els paquets corresponents a la versió 2.0 de VirtualBox ja estan disponibles per a la seva descàrrega gratuïta des del lloc web del projecte per a les plataformes Windows (x86 i AMD64), Mac OS X (Mac’s basats en processadors Intel), Linux i OpenSolaris (x86 i AMD64).

Guillem Alsina