Disponible la versió 4.5 d’OpenBSD

Compartir

Gran quantitat de petites millores per al sistema més segur dels que existeixen.

Redacció – Nova revisió del sistema operatiu considerat com el més segur del món; només dos forats de seguretat en la instal·lació per defecte trobats en els darrers deu anys avalen aquest títol, i a OpenBSD es senten orgullosos d’això a despit d’algunes crítiques externes abocades sobre aquest eslògan que consideren que en realitat són més els forats trobats*.

Aquesta nova versió s’estén a algunes plataformes més de les disponibles fins ara, com el telèfon mòbil lliure OpenMoko (basat en xips ARM) i la plataforma gumstix (basada en XScale). Es millora també el suport per a maquinari i s’inclouen algunes noves funcionalitats, però les novetats es circumscriuen a petites addicions a un sistema operatiu que gaudeix d’una estabilitat proverbial, pel què la consigna sembla ser afegir a poc a poc i assegurar-se de què el conjunt continua essent òptim pel què fa a les virtuts que han fet famós aquest sistema operatiu.

També s’inclou OpenSSH, el paquet de comunicacions segur mitjançant tècniques d’encriptació, creat a imatge i semblança del comercial SSH però sota el paraigua obert d’OpenBSD. En la versió 5.2 inclosa en OpenBSD 4.5 s’hi afegeixen algunes millores.

Per aconseguir i instal·lar OpenBSD, no podem recórrer a les típiques imatges ISO com en la majoria de les distribucions GNU/Linux; o adquirim els CD’s oficials, o bé instal·lem el sistema de forma remota a través d’un disc d’inici i de la Xarxa mitjançant protocols com FTP o HTTP.

OpenBSD és una plataforma molt recomanada per a servidors (el seu camp fort), malgrat que també pot ser utilitzat en màquines desktop perquè disposa de ports dels principals entorns gràfics i de les aplicacions d’escriptori més necessàries: Gnome (versió 2.24), KDE (3.5.10), Xfce (4.4.3), Firefox 3.0.6, Thunderbird 2.0.0.19 o OpenOffice 2.4.2 i 3.0.1 .

* De fet, s’han trobat alguns forats explotats remotament en paquets de programari d’OpenBSD, però dels que s’afegeixen un cop instal·lat el sistema, i no durant el seu procés d’instal·lació.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)