Disponible nova versi

Compartir

Es basa en FreeBSD 6.3 i inclou versió de 64 bits per a l’arquitectura d’AMD.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – PC-BSD és una variant (un fork tal i com es coneix en la terminologia emprada a l’entorn BSD) de FreeBSD orientada al seu ús en equips desktop per a usuaris finals, un terreny en el qual i tot i comptar amb moltes possibilitats, FreeBSD no ha conquerit.

Com afegits al sistema del qual deriva, PC-BSD ofereix als usuaris un sistema d’instal·lació ràpida i simple d’aplicacions en un sol clic, quelcom que s’està posant de moda en les distribucions de GNU/Linux i que ve a disminuir la tradicional por amb el qual l’usuari s’enfronta en aquests sistemes a la instal·lació de nou programari o a l’actualització del ja instal·lat amb les temibles dependències. I és que tot i que cada dia es millora en aquest aspecte, encara són molts els usuaris que es queixen d’unes dificultats considerables a l’hora d’instal·lar programari nou en un Linux, a causa d’un passat en el qual s’havien de tenir molt en compte aquests aspectes.

La nova versió de PC-BSD, que porta per número d’ordre l’1.5, es basa en FreeBSD 6.3 i no en la darrera versió d’aquest sistema operatiu, la 7.0 . La 6.3 correspon a l’última actualització de la branca 6.x, presentada al mateix temps que la 7.0 .

Com a novetats destacables, esmentar un nou programari de detecció de dispositius de so que empra l’XML per localitzar i carregar els mòduls corresponents als drivers dels dispositius trobats. També trobem nous paquets de programari com el servidor Xorg 7.3 o l’entorn d’escriptori KDE 3.5.8 .

L’eina d’actualització del sistema també -i valgui la redundància- s’actualitza, permetent a partir d’ara definir els nostres propis repositoris de programes, amb el que és plausible mantenir una versió de PC-BSD "no oficial" que s’actualitzi amb el programari que nosaltres vulguem.

En aquesta nova versió s’ha tingut en compte als propietaris d’una màquina de 64 bits, cada vegada més nombrosos, amb una versió especial per a l’arquitectura AMD64.

Més informació:

Nota de premsa anunciant la disponibilitat de PC-BSD 1.5
http://www.pcbsd.org/content/view/56/26/

Guillem Alsina