Disponibles les betes oficials de Chrome per a Mac OS X i GNU/Linux

Compartir

ChromeJa es poden descarregar lliurement, proporcionant les mateixes eines en aquestes plataformes que les que disposa la versió Windows.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Més d’un any després del llançament de la primera versió estable del seu navegador web Chrome, Google comença a pagar el deute pendent amb els usuaris de Mac OS X i Linux en publicar la primera beta oficial d’aquest browser per a ambdues plataformes. Fins ara, el que es podia fer era descarregar el codi font i compilar-lo per un mateix, o confiar en les ‘nightly builds’ realitzades per altres usuaris. Google compleix així la seva paraula de proporcionar a maquers i linuxers una nova opció de navegador web per a les seves respectives plataformes.

En principi, i si no s’indica el contrari des de Mountain View, Chrome per a Mac OS X i GNU/Linux proporciona a l’usuari les mateixes possibilitats i funcionalitats que el seu homòleg per a Windows, incloent-hi l’alta seguretat, protecció de processos entre pestanyes, i compatibilitat amb elements de l’HTML5 com els tags <AUDIO> i <VIDEO>.

Chrome per a Mac OS X, integrat en l'estètica del sistema
Chrome per a Mac OS X, integrat en l’estètica del sistema

El retard que han experimentat ambdues versions de Chrome no és quelcom normal, i menys en una empresa com Google que busca trencar el lideratge mantingut per Microsoft amb Windows com a plataforma dominant. Proporcionar una versió de Chrome per a Mac OS X i GNU/Linux hauria de ser quelcom estratègicament prioritari per a la companyia del cercador, i disposant del codi font per a Windows, es fa difícil entendre el perquè ha mediat un any fins a aquest punt… i encara ens trobem en fase beta per a ambdues plataformes!

Una explicació a aquest retard podria ser el fet que desenvolupar per a Unix (que no deixa de ser la base tant de Mac OS X com de Linux) és més complicat, quelcom que podem deixar de banda perquè cau pel seu propi pes. Actualment les principals plataformes disposen de prou eines per a facilitar la programació a qualsevol nivell, des d’iniciàtic fins a professional a baix nivell.

També podria ser que les versions per a ambdues plataformes anessin a remolc del codi font de Windows, que en evolucionar aquest de forma més ràpida i comptar amb menys desenvolupadors en el projecte aquelles dues, anirien retardant-se a cada nou pas donat en l’entorn de Microsoft, esperant posar-se a l’alçada.

Una explicació també plausible seria la política: Google manté bones relacions amb Apple malgrat alguns malentesos generats pel client de VoIP de la companyia del cercador a l’iPhone, magnificats tal vegada per la premsa però que poden haver afectat. Per això, Google podria haver retardat intencionadament l’aparició de Chrome en Mac OS X per tal de tenir temps de llimar asprors amb la companyia de Cupertino, ja que el seu navegador constitueix una competència directa de Safari, i la seva aparició en les dues plataformes Unix permetrà probablement que sobrepassi al d’Apple quant a ús: segons les darreres estadístiques només un 0,43% del mercat separa a ambdós browsers, i al ritme que avança Chrome és probable que acabi l’any amb mig punt més, mentre que el creixement del navegador d’Apple serà menor o, fins i tot -i com apunta la tendència de l’últim mes-, negatiu.

Les descàrregues per a Mac OS X i per a GNU/Linux poden realitzar-se des de ja a les respectives pàgines web. Per a la plataforma de la poma mossegada, la descàrrega es realitza en forma d’imatge de disc DMG, mentre que per al sistema del pingüí disposem de paquets en format DEB (Debian i derivats com Ubuntu) i RPM (Fedora, openSUSE i altres) de 32 i 64 bits.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)