dotMobi, molt més que un domini

Compartir

Telefonia MòbilEls responsables del domini específic per a dispositius mòbils van presentar en el recent Mobile World Congress les seves solucions no només per a popularitzar aquest domini, sinó també per ajudar els desenvolupadors de llocs web a adaptar les seves creacions per tal que siguin vistes de manera òptima en un telèfon.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Creada en el 2003 per Vodafone, Nokia i Microsoft, la iniciativa dotMobi va llançar públicament el seu domini de màxim nivell (TLD per les seves sigles en anglès, Top-Level Domain) en el 2006 amb èxit desigual: les principals empreses saben que existeix i l’utilitzen (Yahoo!, Amazon, l’NBA -lliga professional de bàsquet nord-americana-, CNN,…) però encara és un gran desconegut en el públic i fins i tot entre els professionals que es dediquen a la creació de llocs web.

Disposar d’un lloc web completament adaptat a la seva navegació en un telèfon mòbil és una assegurança amb vista al futur, no debades un recent estudi dut a terme per Cisco Systems va concloure que entre ara i el 2013, el volum de tràfic de dades d’Internet en mobilitat es multiplicarà per 66, una xifra que s’aconseguirà principalment gràcies als accessos des del telèfon mòbil, seguits per les connexions des de netbooks i portàtils amb accés HSPA o d’una altra mena de banda ampla a Internet.

Cal indicar que disposar d’un lloc adaptat a telèfons mòbils no vol dir que hàgim de renunciar a funcionalitats del nostre lloc habitual ni a la seva estètica. És compatible, i fins i tot podem mantenir fàcilment dues versions de totes les nostres pàgines, una per a navegadors convencionals i una altra per a mòbils.

Per facilitar la tasca als desenvolupadors de llocs web, dotMobi -l’empresa que es troba darrere la gestió del domini- va presentar ja fa alguns dies una sèrie d’eines que ajuden els creadors a testejar i adaptar les seves pàgines existents per tal que siguin correctament vistes en els petits navegadors dels mòbils.

mobiForge

Fins fa poc conegut com a dev.mobi, aquest lloc reuneix a la comunitat de desenvolupadors que busquen informació i recursos per adaptar els seus llocs web per a què siguin correctament navegables des d’un dispositiu mòbil. Funciona com a punt de trobada gràcies als seus fòrums i disposa d’un centre de notícies per mantenir-se al dia sobre les darreres tecnologies entre d’altres recursos.

mobiForge

ready.mobi

Aquesta eina testeja el lloc web que li indiquem, donant-li una puntuació entre 1 i 5 segons la facilitat per a renderitzar-lo en un navegador web mòbil, i realitzant un informe molt més detallat sobre els diversos punts que ha de complir per ser "mobile affordable", és a dir, fàcilment navegable en un dispositiu mòbil.

Instant Mobilizer

Aquesta aplicació fa el que promet: amb poques passes i en poc temps, ens permet construir una versió del nostre lloc web optimitzada per a telèfons mòbils, prenent com a base la que ja tinguem creada per a navegadors de sobretaula. Instant Mobilizer no només es limita a posar els elements existents a la pàgina en un ordre determinat, sinó que a més prima alguns elements per sobre d’altres com per exemple les dades de contacte. Inclou també DeviceAtlas, una base de dades de dispositius mòbils que serà útil als dissenyadors per provar que el seu lloc web sigui compatible amb els principals terminals del mercat.

Guillem Alsina