La manera més segura de gaudir d’eBay al Nadal

Compartir

Molts dels intents de defraudar els compradors a través d’eBay es basen en comptes amb dades de pagament d’usuaris falsos o robats. Aquests fraus online també inclouen el blanqueig de diners mitjançant l’ús de cibermules que faciliten els seus comptes bancaris per tal que els usuaris ingressin els diners després de la compra o subhasta.

El tràfic de dades a Internet, un negoci molt rendible. Imatge cortesia de Kaspersky Lab

El tràfic de dades a Internet, un negoci molt rendible. Imatge cortesia de Kaspersky Lab

Nota de premsa – El Nadal és temps d’eBay, ja sigui perquè estàs mirant per comprar regals o per guanyar diners venent algun article amb què t’han sorprès en aquesta època de l’any. El lloc de subhastes online ja porta operatiu des de fa 16 anys i actualment compta amb gairebé 100 milions d’usuaris registrats a tot el món. L’any passat, es van vendre articles per un valor total de 46.000 milions d’euros (o, el que és el mateix, prop de 1.480 euros per segon)

El seu volum de vendes creix considerablement pel Nadal, abastant el seu màxim nivell després de les vacances ja que les subhastes online són el mitjà que trien la majoria dels usuaris per a canviar la corbata o un CD de música repetit que els han dut els Reis Mags per diners en efectiu.

Tal com confirmen els experts de Kaspersky Lab, els proveïdors de plataformes de subhastes online, especialment eBay, fan tot el que es pugui per a què els usuaris estiguin el més segurs possible. Verifiquen -almenys en part- la identitat dels participants per a què no hi hagi falsificacions i intervenen si sorgeixen problemes entre usuaris. A més, disposen d’un sistema d’avaluació del comprador i el venedor, que ajuda a crear confiança. Tot i això, el frau en aquestes subhastes és un fenomen comú, amb venedors que sovint tracten de desfer-se d’una caixa buida o una imatge d’un objecte que no existeix en realitat. Alguns també sol·liciten el pagament per avançat i després no entreguen l’article.

Segur de amb qui negocies?

A fi de mantenir l’experiència positiva en aquestes subhastes, hi ha una regla que els usuaris ha de seguir estrictament: protegir les seves dades personals. Molts dels intents de defraudar els compradors a través d’eBay es basen en comptes amb dades de pagament d’usuaris falsos o robats.

D’ençà que els proveïdors verifiquen la identitat dels nous membres a través de controls de crèdit o serveis de localització i verificació com Deutsche Post’s Postident, és més complicat per als cibercriminals disposar de la informació necessària per a evitar aquests controls.

Malgrat tot, no és tan difícil trobar dades personals a Internet. Noms, adreces de correu electrònic i dates de naixement es poden trobar en nombrosos perfils online o directoris de membres de clubs i associacions. Fins i tot els obituaris són fonts d’identitats falses. D’aquesta manera, quan la subhasta acaba, els compradors fraudulents faciliten per email els detalls d’un compte bancari diferent del que hi ha al registre per a les transferències. Si els cibercriminals disposen també de la contrasenya, el procés és encara més simple ja que amb elles poden crear subhastes i comprar articles.

La desconfiança és saludable

La cadena de fraus online també inclou el blanqueig de diners. Les cibermules, reclutades a través de milions de correus spam que s’envien cada dia oferint una feina des de casa, senzilla i amb alts beneficis, proporcionen les seves dades bancàries a les víctimes que creient que han guanyat la subhasta realitzen la transferència de diners a aquest compte.

Són els ciberdelinqüents, que sovint operen des dels països de l’Europa de l’Est on la força de la pressió jurídica i policial per a aquests temes no és tan activa com a l’Europa Occidental, els que es queden amb els diners, mentre que a les cibermules els ofereixen un percentatge de la recaptació. Les mules cibernètiques no arriben a gaudir del botí per gaire temps ja que el seu número de compte tard o d’hora arriba a la policia.

Comptar amb una solució integral de seguretat a Internet és imprescindible, encara que només sigui per a evitar sorpreses. Aquests programes, com Kaspersky Internet Security, monitoritzen el seu ordinador i totes les seves connexions a Internet. Els ciberdelinqüents sovint utilitzen programes maliciosos com ara troians, que s’instal·len a l’equip sense que l’usuari en sigui conscient i controla les dades d’accés. Un keylogger, per exemple, és capaç de registrar cada tecla que es prem en ficar les contrasenyes d’accés a la banca online. El programari de seguretat ha de ser capaç de reconèixer i bloquejar els atacs de troians i keyloggers.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: