EFiX, una eina diferent per instal

Compartir

Consisteix en un dongle USB que simula el maquinari d’un Apple Macintosh, "enganyant" d’aquesta manera al sistema operatiu i permetent la instal·lació des del DVD original sense haver d’aplicar pegats o canviar arxius.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà que Apple va anunciar en el 2005 que canviava la plataforma PowerPC que havia servit de base per a les seves màquines per l’arquitectura x86 d’Intel, una idea s’incrustava en els caps d’un bon nombre de hackers: ara seria molt més fàcil aconseguir que el Mac OS X s’executés en un PC genèric, ja que podria fer-se nativament.

La possibilitat de treballar amb el sistema operatiu d’Apple en qualsevol màquina s’havia convertit amb el pas del temps en una mena de "sant greal" per a una part de la comunitat hacker, que ho perseguia mitjançant tècniques d’emulació. Així, programes com PearPC foren els precursors d’una febre per l’emulació que va popularitzar solucions com VMware.

En concret, PearPC emulava en un PC genèric la manera de funcionar d’una màquina PowerPC, "enganyant" així al sistema operatiu fent-li creure que estava funcionant en una màquina original de la companyia de Cupertino.

Aquest era un sistema relativament simple, doncs només calia preocupar-se per l’emulació del maquinari en no incorporar el programari cap mesura de reconeixement i verificació de si la màquina física era veritablement d’Apple. A més, la companyia de Cupertino tampoc s’havia de preocupar excessivament de la pirateria del seu programari.

Amb l’adveniment de la plataforma x86 les coses canviaven. Si bé a nivell de maquinari bàsic un Apple Mac i un PC són màquines idèntiques, la màquina de la poma mossegada inclou característiques que la diferencien de la resta d’ordinadors, com l’ús del nou sistema EFI enlloc de la tradicional BIOS. Són aquests els esculls que s’han de superar per instal·lar i executar el Mac OS X en un PC genèric. O, dit d’una altra manera, a qualsevol PC que no sigui Apple li faltaran "peces" per a què el Mac OS X el reconegui com una màquina vàlida per realitzar la instal·lació.

Les solucions a aquest problema que s’han pres fins ara consisteixen simplement en canviar determinats fitxers i llibreries del sistema per tal que no realitzin les comprovacions del maquinari o les donin directament per bones, una solució sempre polèmica doncs en substituir components originals del sistema, això provoca que no pugui assegurar-se el seu correcte funcionament.

EFiX parteix d’un enfocament diferent, postulant-se com la solució perfecta per a executar Mac OS X en els nostres PC’s en no necessitar la substitució o manipulació de fitxers o llibreries del sistema doncs és una solució autocontinguda, consistint en un dispositiu que es connecta a un port USB i que porta al seu interior tot allò necessari per simular determinats components d’un Apple Mac. Bàsicament això no és res més que una versió de l’EFI (Extensible Firmware Interface) que porten els Macs, pel què la BIOS de l’equip en el qual es vulgui executar Mac OS X haurà de suportar l’arrencada des de dispositius USB.

Pocs detalls més han estat publicats en el lloc web del fabricant, i no existeixen encara proves dutes a terme per publicacions en línia i revistes especialitzades, pel què com en el cas Psystar, no poques persones tenen dubtes sobre el funcionament real d’aquesta solució.

Principalment, s’assenyalen dos avantatges d’EFiX sobre altres sistemes (llegiu l’abans esmentada Psystar): en primer lloc, que no es necessita una versió "trucada" del Mac OS X per instal·lar i executar en el nostre ordinador, amb el que només necessitarem un DVD original del Mac OS X 10.5 "Leopard" per procedir. Teòricament, això també hauria de redundar en un millor rendiment i estabilitat del sistema, encara que recordem que el continuarem executant fora d’una màquina per a la qual va ser concebut.

Com a segon avantatge s’esmenta que les actualitzacions del sistema podran ser realitzades directament amb l’eina proporcionada per Apple i inclosa en el mateix Mac OS X, sense haver de recórrer a paquets manipulats com fan -novament i a mode de referència- a Psystar.

Segons s’afirma en el lloc web d’EFiX, el desenvolupament d’aquesta solució ha estat llarg i laboriós, no estant exempt d’incidències com ara un sabotatge, malgrat que no s’especifica res més al respecte.

La data de presentació en societat prevista per a l’invent és aquest proper dia 23 de juny. Fins aleshores és de suposar que la rumorologia farà de les seves i que viurem unes jornades molt riques pel que fa a especulacions sobre EFiX. També serà interessant veure l’actitud d’Apple davant d’aquest tema, després de la sorprenent passivitat que va demostrar davant Psystar.

Guillem Alsina