El 9 de setembre veurà la llum un nou contendent en l’arena dels sistemes operatius

Compartir

La primera alpha de Haiku, hereu de codi obert del BeOS, estarà a punt aquest dia, després de vuit anys de desenvolupament. Interessarà a algú fora dels cercles més geeks? es convertirà en una alternativa viable ara que el panorama dels sistemes operatius s’enriqueix amb Chrome OS?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tothom coneix Windows, la gran majoria a Apple/Macintosh (malgrat que Mac OS X els pugui sonar una mica estrany) i cada cop més gent ha sentit a parlar de Linux o sap què és. Però el món dels sistemes operatius per a ordinadors personals no s’acaba aquí. Noms com Solaris (i el seu alter ego lliure OpenSolaris), les múltiples branques de la família BSD (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD,…) o ReactOS per citar alguns exemples, contribueixen a que aquest s’enriqueixi amb la varietat.

A principis d’aquesta dècada, BeOS formava part d’aquest ecosistema juntament amb altres noms llegendaris com OS/2, però la situació no pintava gaire bé per a Be Inc., l’empresa formada per ex-enginyers d’Apple que l’havia creat, pel què va arribar Palm, la va adquirir i va liquidar el desenvolupament de maquinari i programari microinformàtic per aprofitar allò que s’havia realitzat en la seva plataforma per a PDA’s. Amb allò arribava a la seva fi una vida atzarosa però sempre interessant (i és que la varietat és gairebé sempre sinònim de riquesa), tot i que no es quedava sense hereus.

Ràpidament, diversos projectes pretenien continuar amb l’experiència d’usuari i la filosofia del BeOS, malgrat que amb el temps el que més se li aproxima és Haiku, nascut amb la intenció de clonar a aquesta plataforma però en codi obert, mantenint la compatibilitat amb els binaris dissenyats per al BeOS original però al mateix temps sent compatible amb les noves tecnologies que han anat sorgint i generalitzant-se durant aquests darrers anys.

Portar endavant un projecte d’aquesta envergadura mitjançant una comunitat de voluntaris que li dediquen part del seu temps lliure no és fàcil, i és per això que Haiku ha trigat vuit anys en presentar la seva primera alpha, que segons ens indiquen en la publicació especialitzada de parla anglesa OSNews, es posarà a disposició dels internautes aquest proper 9 de setembre.

Per a què ens pot interessar aquesta plataforma?

Deixant de banda la gent que ja coneix des de fa temps BeOS, l’ha utilitzat i també als seus successors, ja que per a ells el principal serà mantenir l’herència, per a la resta direm que ens trobem davant d’una plataforma que, essent relativament nova, manté una forta càrrega d’herència que la lliga al passat, fet que pot ser un llast.

En termes de seguretat, si seguim la màxima que canviant de plataforma Windows a qualsevol altra, ens estalviem el 99% dels problemes, podem afirmar que Haiku serà per la naturalesa dels atacs contra la seguretat informàtica dels usuaris, molt més segur que el sistema operatiu de Microsoft.

Per a netbooks pot tenir un cert encant, ja que passa per una interfície gràfica simple, no molt recarregada, i que a nivell de recursos no li exigeix gaire a l’ordinador, perquè encara que en funcionalitats ha avançat, en essència continua sent la mateixa que a principis dels 90. Malgrat tot, la disponibilitat d’un menor nombre d’aplicacions i la por de no saber a qui acudir quan es necessiti suport tècnic, poden ser dos handicaps per a la seva adopció.

Probablement, Haiku quedarà relegat al nínxol més “geek” del mercat i a antics usuaris del BeOS clàssic per a determinades tasques i per a reviure vells temps.

Així llueix la interfície d'usuari de Haiku

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)