El CEO d’Intel opina sobre la possible adquisició de Sun per part d’IBM

Compartir

Paul Otellini va donar gairebé per segura l’adquisició, i va especular amb el què “Big Blue” podria fer en el futur immediat amb els productes heretats de Sun.

Redacció – Segons informacions que ens arriben via CNET News, Paul Otellini (CEO d’Intel) ha parlat públicament sobre la possibilitat que IBM adquireixi a Sun Microsystems, declaracions realitzades durant un webcast (difusió d’una xerrada o esdeveniment a través d’Internet) dirigit als seus treballadors.

Otellini va afirmar que Sun porta mesos buscant comprador per a una part o tots els actius de la companyia, i es va referir literalment a què “ha estat trucant a totes les portes a la Vall”, en referència al Silicon Valley (literalment, Vall del Silici), la regió nord-americana que acull la concentració més gran d’empreses dedicades al camp tecnològic. Sense afirmar contundentment que IBM havia tancat l’operació, Otellini es va mostrar convençut de què aquesta darrera empresa havia eixit guanyadora de la licitació.

Segons Otellini, els principals motius de l’adquisició de Sun per part d’IBM serien d’estratègia i econòmics. El baix preu sol·licitat per la companyia adquirida hauria estat un incentiu, una llaminadura que hauria acabat per atraure a Big Blue. Tot i això, les veritables raons per l’interès d’aquesta radicarien en el fet de què IBM és el principal llicenciatari de tecnologia Java, pel què tenir a les seves mans al creador d’aquesta plataforma seria una molt bona carta per a assegurar-se el seu futur en l’ecosistema de partners d’aquest llenguatge de programació, dominant a més el sector.

L’experiència de Sun en Linux també hauria estat un incentiu, igual que la plataforma Solaris. En desprendre’s de l’OS/2, IBM es va quedar sense un sistema operatiu propi per oferir com alternativa al Windows, ja que és públicament sabut que les relacions entre aquesta companyia i Microsoft no han estat precisament “fluides”, sinó que més aviat ha existit des del principi de la seva relació comercial una tensió i un estat de guerra larvada. Fins ara, IBM ha recolzat a GNU/Linux com una carta contra l’aclaparador domini que té Windows en el terreny dels desktop i dels servidors corporatius per a petites i mitjanes empreses, però disposar de la tecnologia de Solaris podria permetre-li reactivar una plataforma pròpia a més que el Unix de Sun disposa d’una fama de robustesa i tecnologia punta en el mercat i un projecte lliure comunitari com és OpenSolaris.

Pel què fa al maquinari, i continuant amb l’opinió d’Otellini, IBM podria liquidar la plataforma SPARC no sense abans haver potenciat amb els seus desenvolupaments tecnològics la seva pròpia arquitectura Power. Dues arquitectures de maquinari diferents i incompatibles entre elles podrien ser una llosa massa pesada per gestionar amb comoditat per part d’aquesta companyia, per la qual cosa s’apostaria per una sola d’elles en detriment de l’altra.

Mentre, a la borsa, la cotització de Sun continua pujant com l’espuma d’ençà que es van donar a conèixer les primeres informacions sobre aquesta possibilitat d’adquisició, i malgrat un lleu retrocés en aquesta darrera setmana. La cotització de Sun ha recuperat el nivell que presentava al setembre de l’any passat, tot i trobar-se encara molt lluny del seu màxim històric. Per la seva banda, la cotització d’IBM segueix la mateixa pauta que ha tingut des del passat octubre, data en què va patir un brusc descens. Tot i això, aquests darrers dies també han suposat un petit repunt per a les accions de Big Blue.

La gran pujada experimentada per les accions de Sun ens poden dur a preguntar-nos si no és possible que amb aquesta companyia s’esdevingui quelcom semblant al què ja va passar amb Yahoo!, la cotització de la qual es va disparar amb l’oferta de Microsoft (malgrat que després va seguir una tendència a la baixa) i va permetre envalentir als seus directius per conservar la independència de la companyia. Cada cas és diferent, però no podem deixar d’observar un cert paral·lelisme en la situació, tot i que si és cert que ha estat Sun la què ha cercat comprador (a l’inrevés del què va passar amb Yahoo! ja que l’oferta de Microsoft no havia estat sol·licitada), els ànims entre la seva directiva han de ser diferents.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina