El cercador semàntic

Compartir

Cada cop els demanem més als cercadors. Ja no n’hi ha prou amb què trobi les paraules de la cerca, sinó que volem que ens contestin directament el que necessitem saber.

Col·laboradors – Si li pregunto al cercador “avions a Madrid el dia 25 de juny” m’encantaria que em contestés amb els horaris de vols en aquesta data de les diferents companyies que m’ofereixen vols des de la meva ciutat a Madrid per a aquest dia, per descomptat, però també agrairia que em donés les opcions de trens i autobusos per a aquesta mateixa data. És a dir, el que estic demanant és un cercador semàntic, que entengui la meva cerca, que actuï en funció d’algoritmes que simulen la comprensió o l’enteniment.

Google i la majoria dels cercadors que coneixem i emprem són cercadors que es basen en algoritmes a partir de paraules i enllaços, amb el que és molt possible que si a la meva cerca hi escric paraules que no estiguin a la web en qüestió, el resultat ometi webs enormement rellevants per a la meva cerca.

El resultat de qualsevol cerca ens torna una gran quantitat de documents poc rellevants per a la cerca en qüestió, i això com a conseqüència d’una excessiva sensibilitat al vocabulari, i/o als enllaços que contingui la pàgina en qüestió. El que finalment vol dir que trobar el que estigui buscant dependrà de la paciència que tingui per a anar-me capbussant a les diferents pàgines que m’ha donat com a resultat, és a dir, de la meva paciència com a buscadora. El problema és que la manca d’estructura i d’anotacions semàntiques en els documents a la web dificulten les cerques, i els algoritmes són lents i exigeixen de la supervisió humana.

De moment, Hakia és l’exemple que podem veure en funcionament, malgrat que limitat a l’idioma anglès i als camps de la medicina, les lleis, les finances, les ciències i la literatura. També Bing, el cercador de Microsoft, té un punt en aquest sentit, sense arribar a ser un cercador totalment semàntic.

Lluny ja es troba l’ús dels operadors booleans, malgrat que continuï sent un bon sistema per a refinar les cerques i per a realitzar cerques avançades. No hi ha cap mena de dubte que hem evolucionat molt en la manera de preguntar als cercadors, i segurament molts de nosaltres hem teclejat la nostra cerca en els mateixos termes en què preguntaríem a una persona, encara que només fos per la curiositat de veure les respostes que ens proporciona el cercador, però el resultat encara no és, ni tan sols remotament, el que ens agradaria.

No tinc cap mena de dubte que la tendència va en aquest sentit, i tampoc de que ho veurem i usarem molt aviat; de la mateixa manera que fa no gaires anys ens hagués semblat cosa de màgia, l’evolució de les TIC ho fa perfectament imaginable, i més aviat per a demà que no pas per a demà-passat.

Teresa Vigón
Directora de Consultoria de Futuver Mèxic

Guillem Alsina