El desastre japonès és aprofitat com a esquer pel malware

Compartir

SeguretatEls creadors de virus i troians no tenen problemes ètics per aprofitar-se de les desgràcies alienes. Kaspersky Lab. ofereix una sèrie de consells per a què els nostres diners no vagin a parar a les seves mans i sí a les d’aquells que més ho necessiten.

Redacció/Nota de premsa – La infàmia humana no es commou, ni tan sols, amb catàstrofes de tal magnitud com la que en dates recents ha patit el Japó, amb un terratrèmol, el consegüent tsunami i l’encara candent perill nuclear. Òbviament, i si començàvem aquestes ratlles parlant de la infàmia, també hem de reconèixer que la solidaritat (que també n’hi ha) s’ha posat en marxa, i que s’estan duent a terme campanyes per recollir tota mena d’ajudes destinades al país del sol ixent. I és, precisament, d’aquestes de les que es valen els creadors de malware (aquells als qui hem anomenat infames) per a treure profit del desastre.

Segons informa Kaspersky Lab, els crackers han creat 1,7 milions de pàgines fraudulentes, estan fent circular campanyes de spam i estafes online i s’han registrat més de 50 dominis falsos per aconseguir dades de donants incauts.

Kaspersky Lab ofereix alguns consells per a evitar que aquells que volen col·laborar solidàriament amb les víctimes de Japó siguin estafats per la ciberdelinqüència:

  • Informeu-vos primer sobre qui és el destinatari de la vostra donació. Els estafadors poden crear botigues virtuals per a obtenir informació de la vostra tarja de crèdit.

  • Abans de proporcionar informació personal o financera, convé llegir la política de privacitat del lloc i entendre perfectament com serà emmagatzemada i tractada la vostra informació.

  • Assegureu-vos d’instal·lar i mantenir el vostre programari anti-malware actualitzat amb les darreres signatures en el vostre ordinador. Això us ajudarà a estar protegit enfront dels virus i la pèrdua de dades per part de troians que roben informació financera sensible.

  • Empreu una tarja de crèdit que disposi d’una línia de crèdit baixa només per a les operacions online.

  • Acostumeu-vos a utilitzar diferents contrasenyes en cada botiga online i, si és necessari, apunteu-vos-les i guardeu-les en un lloc segur.

  • El teclat virtual és una opció que us donen algunes solucions de seguretat i que s’utilitza per a introduir noms d’usuari, contrasenyes i un altre tipus d’informació identificativa de manera segura quan s’utilitzen serveis basats en Internet (com ara serveis d’e-mail, sistemes de banca online, xarxes socials, etc.).

  • Assegureu-vos de que la vostra operació estigui encriptada i que la vostra privacitat està protegida. Fixeu-vos en la URL que apareix en el vostre navegador i assegureu-vos de que l’adreça comença amb "https://" i té la icona d’un cadenat tancat a la part dreta de la barra d’adreces o a la banda inferior de la finestra del navegador.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina