El ‘full de ruta’ d’Intel per als seus futurs desenvolupaments

Compartir

Netbooks i MID’s d’una banda i sobretaules i portàtils de l’altra es veuran renovats entre aquest proper 2009 i el 2010.


Redacció imatica.org – A finals d’aquest passat mes d’octubre, Intel va celebrar a Taipei (Taiwan) el seu fòrum de desenvolupadors, en el qual va revelar noves dades sobre els seus futurs desenvolupaments per a les plataformes mòbils tan de moda últimament i les màquines sobretaula, la plataforma Moorestown i la microarquitectura Nehalem respectivament, que veuran la llum comercialment entre l’any vinent i el 2010.

Els MID’s (Mobile Internet Device) i els Netbooks estan guanyant cada dia més popularitat gràcies a la seva petitesa, lleugeresa, preus molt ajustats (fins a la meitat del que pot costar un ordinador normal), connectivitat, durada de la bateria i sobretot per la capacitat de permetre’ns treballar quan i com sigui. És per això que el de l’alta mobilitat es considera un sector estratègic i a més d’Intel, els seus principals rivals ja s’han posicionat i fins i tot algun nou jugador ha anunciat la seva futura entrada en ell.

Un dels aspectes clau en aquest tipus de dispositius amb els quals es treballa lluny de qualsevol endoll, és la durada de la bateria. Anand Chandrasekher, Vice President Sènior i Mànager General del Grup d’Ultra Mobilitat del fabricant californià, va afirmar en el fòrum de desenvolupadors de Taipei que les màquines basades en la plataforma Moorestown estalviaran fins a 10 vegades més energia que les actuals màquines que empren els processadors Intel Atom.

Moorestown, que succeirà a la plataforma Menlow, consistirà en un sistema en un sol xip -el nom en clau del qual és Lincroft-, que inclourà un processador de 45 nanometres, GPU (processador gràfic), controlador de memòria, i codificador/descodificador de vídeo. Al costat d’aquest component, tindrem un hub d’entrada/sortida batejat com a Langwell, al qual s’hi podran connectar dispositius com les targes de xarxa (Ethernet o sense fils), el port de vídeo o els dispositius d’emmagatzematge (memòria SSD, disc dur, CD-ROM,…).

És possible que vegem a Moorestown entrant en el terreny dels smartphones, per al què s’ha cuidat especialment aquest darrer apartat esmentat abans de comunicacions: 3G, WiMAX, WiFi, GPS, Bluetooth, i l’anunci per part de Chandrasekher de l’acord al qual s’ha arribat amb Ericsson per dotar a la nova plataforma de compatibilitat amb connexions HSPA.

Nehalem

Menys haurem d’esperar per veure els nous processadors que la companyia californiana llançarà aquest mes i el cor dels quals bategarà sota la batuta d’una nova arquitectura successora de l’Intel Core. El seu nom en clau: Nehalem.

El primer desenvolupament que emprarà aquesta microarquitectura serà el processador Intel Core i7, a ser presentat al llarg d’aquest mes de novembre, mentre que els nous productes per a la plataforma vPro que es presentin en el 2009 també es basaran en aquesta microarquitectura. Després d’aquests, els nous processadors per a servidors i portàtils es presentaran entre finals del 2009 i el 2010.

Nehalem continuarà emprant la tecnologia de fabricació de 45 nanometres que s’emprava amb els Penryn (comercialment etiquetats com a Core 2 Duo), i segons algunes fonts, pot suposar el salt tecnològic en matèria de microprocessadors més gran des de la introducció del Pentium Pro el 1995.

Guillem Alsina