El fundador de la Wikipedia en lloa l’edició en català

Compartir

Jimmy Wales ha posat la Viquipèdia com a exemple d’una comunitat lingüística petita però altament activa en un acte públic celebrat a Brussel·les.

Jimmy Wales en un moment de la conferència en la que va lloar la Viquipèdia

Jimmy Wales en un moment de la conferència en la que va lloar la Viquipèdia

Els catalans són molt apassionats per la seva llengua, la qual ha estat històricament sota amenaça” així explicava Jimmy Wales (fundador de l’enciclopèdia lliure Wikipedia) per què al seu parer l’edició en català d’aquesta enciclopèdia -i que ha estat batejada com a Viquipèdia, catalanitzant-ne el nom anglès original- té una comunitat tan activa.

I no només això; aquest 2013 és un any del qual en poden estar orgullosos a l’Amical Wikimedia, l’entitat que promou l’ús de la Viquipèdia, ja que se’ls ha reconegut a nivell internacional per part de la Fundació Wikimedia, l’organisme que regula les qüestions relacionades amb l’enciclopèdia lliure, essent la primera entitat d’aquest tipus l’àrea geogràfica de la qual no es correspon amb un estat. A més, la Viquipèdia ha aconseguit ser una de les primeres en assolir la ‘perfecció’ en el mostreig del miler d’articles representatius per a qualsevol de les seves versions idiomàtiques.

Òbviament, totes aquestes fites no s’assoleixen amb la feina d’uns pocs dies; la Viquipèdia deixa al seu darrere un llarg camí que va començar el 2001, essent la segona a crear-se tot just dos mesos després de l’original en anglès. Actualment, la Wikipedia en català ocupa el quinzè lloc en nombre d’articles de totes les edicions, força per sobre d’on li correspondria si comparem el nombre de parlants del català amb els d’altres llengües.

El mèrit d’aquest èxit recau tant en la direcció d’Amical Wikimedia com en els centenars de voluntaris que han aportat, aporten i seguiran aportant contingut a l’enciclopèdia lliure, fent-ho senzillament per vocació, ja que és una tasca no remunerada econòmicament, malgrat que de ben segur es veu compensada amb escreix a nivell intel·lectual.

Wales, que ja amb anterioritat s’havia pronunciat favorable a la incorporació de l’Amical Wikimedia al concert d’entitats que gestionen una edició de l’enciclopèdia, és ben conscient de tota aquesta ingent tasca i els mèrits que s’han aconseguit amb ella, i per això ha posat la Viquipèdia com a exemple durant la seva xerrada a la Vrije Universiteit de Brussel·les sobre ciència oberta.

Si donem un cop d’ull a algunes de les llengües minoritàries més parlades a Europa, la Wikipedia en català és un bon exemple: és molt més gran del què t’arribes a imaginar respecte al nombre de parlants del català” apuntava Wales, per tancar aquesta menció amb la frase amb la què hem començat aquest article.

Vídeo íntegre del moment:

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic
Guillem Alsina
Etiquetes: