El fundador d’Instagram avisa a Facebook del perill que suposen els vídeos

Compartir

Els joves cada cop estan tendint més a consumir vídeo online, especialment dels serveis de vídeo breu tipus Vine o Vídeo a Instagram, la qual cosa suposa que deixen de passar hores connectats a Facebook.

El principal perill per a la xarxa social de Mark Zuckerberg és que els seus usuaris hi passin menys temps. Això suposaria presentar menys anuncis, tenir menys ingressos en publicitat (principal via d’ingressos de l’empresa ara mateix) i perdre confiança dels inversors, la qual cosa al seu torn portaria a una nova caiguda de la seva cotització a la borsa.

Facebook és ara mateix la primera pàgina del món en nombre de visites segons el rànquing d’Alexa, una classificació certament criticada però que encara serveix com a referència, i el seu principal enemic ja no és Google, si no el vídeo online.

Amb el llançament de Vine per part de Twitter, s’ha començat a posar de moda una nova modalitat de vídeo, aquell tan breu que dura entre sis i quinze segons, no més, i que es repeteix insistentment. Fins i tot la mateixa Facebook ha pujat a aquest carro a través d’Instagram. Però Kevin Systrom, fundador i CEO d’Instagram, adverteix a Facebook sobre l’èxit d’aquest nou format de vídeo com un perill que li pot fer perdre audiència.

Systrom s’ha referit concretament a Snapchat, un nou servei que està aconseguint guanyar molt d’èxit ràpidament a la Xarxa de xarxes gràcies al vídeo breu. Aquest, afegeix a més un nou i pertorbador factor: els vídeos no són emmagatzemats per sempre en els servidors de la companyia, si no que són automàticament esborraments al cap de 10 segons, la qual cosa porta a què els altres usuaris hagin de consultar-los amb immediatesa.

Un model del qual no s’esperava tal èxit s’està estenent com la pólvora per Internet, però tal i com indica l’autor de l’article del blog Fast Company per al qual ha parlat Systrom, tampoc ningú esperava l’èxit d’Instagram quan aquest servei fou presentat. Qui podria pensar que les fotos modificades a base de filtres per a què semblessin antigues o fetes en tons “sèpia” podrien agradar als internautes?

Els internautes més joves consumeixen cada dia més quantitat de vídeo online, ja sigui de serveis com YouTube, com la nova modalitat breu a través de Vine o el mateix Instagram. L’augment d’ample de banda, especialment en els dispositius mòbils, i l’abaratiment de les tarifes de dades juntament amb l’expansió dels smartphones, ha propiciat aquest èxit del vídeo. I, amb ell, no poques persones han traspassat les seves hores de navegació de Facebook al vídeo.

Mentre, en el NASDAQ, la calor li està anant bé a la cotització de la companyia de Mark Zuckerberg, perquè des de juny les seves accions han anat lleugerament a l’alça. Sense passar dels 26 dòlars per títol, això sí, almenys de moment.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: