El futur de BlackBerry OS s’escriu a partir del Tablet OS

Compartir

BlackBerryUn portaveu del fabricant canadenc confirma que les futures versions de la seva plataforma de programari per a smartphones serà reescrita prenent com a base el mateix QNX que ara equipa al Tablet OS del PlayBook. La propera versió de BlackBerry OS, la 7, serà de transició.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Si bé durant la presentació del PlayBook no es va fer referència a un futur canvi de la plataforma BlackBerry OS a un nou sistema basat en QNX, recentment un alt directiu de RIM ha confirmat que així serà en un futur proper.

Si bé inicialment la premsa i analistes havien vaticinat que el tablet de RIM empraria el mateix BlackBerry OS que equipa als smartphones de la companyia canadenca amb les corresponents adaptacions per al màxim aprofitament de la pantalla més gran i les característiques diferencials d’un tablet respecte a un smartphone, finalment el programari emprat en aquest desenvolupament fou diferent i creat basant-se en un sistema operatiu diferent, QNX, l’empresa matriu del qual havia estat adquirida per RIM a mitjans d’aquest any.

QNX ja era una plataforma amb sòlida reputació en el terreny dels sistemes operatius encastats, i amb l’adquisició per part de RIM, ha fet el salt al mercat mainstream, del qual se n’havia mantingut allunyat durant els darrers anys.

Si bé el recanvi de BlackBerry OS no semblava una cosa urgent, amb la plataforma i els smartphones de la companyia competint en les primeres posicions dels mercats més importants per als telèfons intel·ligents avui en dia, si es parlava en certa mesura d’això, i es veia que la integració de la plataforma QNX en BlackBerry OS seria la via de futur.

Tot i això, amb la diferenciació de les plataformes de programari per a ambdós dispositius, semblava que RIM apostaria per dos sistemes diferents. Les recents declaracions revelen el contrari, que RIM ha decidit començar amb el canvi en el nou tipus de dispositiu amb el que s’ha atrevit, i no com molts podrien pensar que seria lògic emprar el mateix sistema que en els smartphones també per al tablet i després anar modificant aquesta plataforma.

La propera versió 7 de BlackBerry OS serà de transició entre l’actual sistema i la nova plataforma basada en QNX, el canvi definitiu de la qual el podríem veure entre les versions 8 i 9 d’aquest programari. La compatibilitat de programes cap enrere serà limitada, malgrat que per la suavitat com es durà aquesta transició i pel temps que prendrà, és probable que molt poc programari pugui ser reaprofitat, i que s’hagin de reescriure les aplicacions per al seu funcionament correcte en la nova plataforma.

Podem dir, doncs, i sense por d’equivocar-nos, que el futur dels smartphones BlackBerry comença ara i aquí amb el PlayBook.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina